latinica  ћирилица
25/09/2020 |  12:14 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Рекордан број нових случајева у Словенији

У Словенији су у протекла 24 часа на вирус корона тестиране 3.645 особе од којих су 192 позитивне, што је највећи број дневних случајева инфекције од почетка епидемије.

У протекле двије седмице број нових случајева заразе дневно се кретао око сто или мање, а до сада је највећи број заражених био прошлог четвртка, кад је било потврђено 137 случајева инфекције.

Четвртина нових случајева заразе у протекла 24 часа је са подручја Љубљане.

У Словенији је број потврђених случајева заразе од почетка епидемије повећан на 5.007, док је до од посљедица ковида 19 умрло 145 људи.

Тренутно је активно 1.509 случајева, а у болницама је 59 пацијената који се лијече од ковида 19, од чега је 15 на интензивним одјељењима, саопштено је из словеначког Министарства здравства.

Број нових случајева заразе у Словенији на 100.000 становника у протеклих 14 дана износи око 70, преносе медији.

Највећи број заражених је у доби од 45 до 54 година, а главни извор ширења вируса су неконтролисана дружења, попут рођенданских прослава и забава у приватним просторима и локалима.

Нушка Чакш Јагер из Националног института за јавно здравље рекла је да се у Словенији повећава и број заражених међу здравственим радницима, као и међу радницима и штићеницима у домовима за старије.

Словеначки инфектолози упозоравају да се вирус неконтролисано шири.

- Ријеч је о великом порасту новозаражених, иако уз велико повећање броја тестираних - рекла је инфектолог Бојана Беовић, која води владин стручни тим за ковид 19.

Она каже да око четвртина новозаражених долазе из карантине, односно изолације, што указује на то да је велика могућност да ће се зараза ширити јер остали новозаражени и њихови контакти нису на вријеме откривени.

- Још имамо много зараза непознатог извора, што може значити да се вирус неконтролисано шири, а то је врло забрињавајуће - рекла је Беовић.

Због пораста броја нових инфекција у сусједним државама, Словенија ће идуће седмице ревидирати своју листу епидемиолошки несигурних дестинација, јер је ситуација са вирусом корона погоршана у Мађарској и Аустрији.