latinica  ћирилица
27/09/2020 |  08:55 ⇒ 10:52 | Аутор: sputniknews.com

Нова ескалација у Нагорно-Карабаху

Јерменске снаге у Нагорно-Карабаху обориле су два азербејџанска хеликоптера и три беспилотне летјелице, изјавила је портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан.

Према њеним ријечима, та област се нашла под ваздушном и артиљеријском ватром азербејџанских снага.

Степањан каже и да су азербејџанске снаге током борби остале без три тенка.

- Противник је претрпио губитке и у живој сили и у техници. Остали су без три тенка. Борбе се настављају - навела је она.

Представник за медије непризнате Републике Нагорно-Карабах Ваграм Погосјан рекао је артиљеријски напад извршен на више насеља, укључујући централни град Степанакерт. Позвао је становништво да се сакрије у склоништа.

Министарство одбране Азербејџана је претходно саопштило да су јерменске снаге пуцале дуж линије раздвајања и да има жртава међу цивилима. Јерменска страна није коментарисала ове наводе.

Помоћник азербејџанског предсједника задужен за спољну политику Хикмет Гаџијев каже да јерменска војска наставља интензивну ватру по позицијама азербејџанске војске и насељима.

- Рано јутрос војска Јерменије отворила је ватру на азербејџанске позиције, насеља и објекте дуж линије раздвајања... И сада интензивно нападају позиције азербејџанске војске - наводи се у саопштењу Гаџијева.

Из Јеревана је саопштено да је Азербејџан започео офанзиву у правцу ка Нагорно-Карабаха, док у Бакуу наводе да само предузимају реципрочне мјере против акција Јерменије у тој области.

Оружани сукоби на јерменско-азербејџанској граници избили су претходно 12. јула. Међународна заједница је изразила забринутост због тих догађаја, а о томе су у телефонском разговору дискутовали и председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган. Из Кремља су тада саопштили да су се лидери сложили да дипломатско рјешење проблема Нагорно-Карабаха нема алтернативу.

Путин је нагласио важност спрјечавања свих дејстава који подстичу ескалацију напетости. Предсједници су тада изразили спремност да координирају напоре у циљу стабилизације ситуације у региону.

Сукоб Азербејџана и Јерменије

Сукоб Азербејџана и Јерменије почео је у фебруару 1988. године, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавила о изласку из Азербејџанске републике. Након тога, у септембру 1991. године, у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Власти Азербејџана су током каснијег војног сукоба изгубиле контролу над Нагорно-Карабахом.