latinica  ћирилица
27/09/2020 |  10:04 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Макрон: Лукашенко мора да одступи

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је данас да бјелоруски лидер Александар Лукашенко мора одступити, након што је ЕУ одбила да га призна као легитимног предсједника те бивше совјетске државе.
Емануел Макрон - Фото: AFP
Емануел МакронФото: AFP

- Јасно је да мора да иде. То је криза моћи, ауторитарна сила која не може да прихвати логику демократије и која се силом држи - рекао је Макрон за француски недељник "Журнал ду диманш" уочи пута у Литванију и Летонију.

Десетине хиљада људи излази на улице од реизбора Лукашенка 9. августа на којима је лидер опозиције Свјетлана Тихановска рекла да је побиједила, упркос Лукашенковом инсистирању да је он однио побједу, подсјећа АФП.

Макрон је рекао да је "импресиониран храброшћу демонстраната".

- Они су свјесни ризика који преузимају демонстрирајући сваког викенда, а опет, настављају борбу за оживљавање демократије у овој земљи која јој је тако дуго ускраћена. Наше поштовање изазивају нарочито жене које марширају сваке суботе - рекао је Макрон.

Према подацима једне невладине организације, више од 90 људи, већином жена, ухапшено је јуче на опозиционим скуповима.

Најновију негативну пажњу изазвала је изненадна инаугурација Лукашенка у сриједу 23. септембра за шести мандат.

ЕУ је рекла да ова инаугурацији нема "демократски легитимитет" и одбила је да га призна за предсједника.

Блок је рекао да преиспитује односе са Бјелорусијом, о чему ће се расправљати на самиту ЕУ крајем наредне седмице у Бриселу.

Министри ЕУ су прошлог мјесеца одлучили да уведу санкције режиму - али Кипар блокира одобрење док се група не сложи са сличним мјерама против Турске због истраживања гаса у источном Медитерану.

У међувремену, балтичке државе ЕУ Литванија, Летонија и Естонија прошириле су санкције против Белорусије.