latinica  ћирилица
27/09/2020 |  21:21 ⇒ 28/09/2020 | 08:56 | Аутор: СРНА

Словенија: Признати тестови и лабораторија из Републике Српске

Држављани БиХ од сутра ће у Словенију моћи да улазе уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона који је урађен у лабораторијама у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Словеначка Национална лабораторија за здравље, животну средину и храну објавила је списак чије лабораторије у БиХ сматрају релевантним.

У Републици Српској то су Институт за јавно здравство /узорак се може узети и из јединица завода у Добоју, Зворнику, Требињу, Фочи, Источном Сарајеву/, затим Болница "Свети врачеви" из Бијељине, Универзитетски клинички центар у Бањалуци, Универзитетској болници у Фочи.

Када је ријеч о ФБиХ то су Еурофарм центар из Сарајева, Кантонална болница "Др Ирфан Љубијанкић" из Бихаћа, Кантонална болница Зеница, Кантонална болница Тузла, Лабораторија Ветеринарског факултета у Сарајеву, Општа болница "Прим. др Абдулах Накаш", Општа болница Тешањ, Приватна микробиолошка паразитолошка лабораторија у Сарајеву, Универзитетска клиничка болница Мостар и Здравствена установа "Алеа др Кандић" из Сарајева.

Они који немају негативан тест, према новој одлуци Владе, морају у карантин на десет дана.

Првобитна одлука Владе Словеније била је да тестирање мора бити извршено у некој од земаља ЕУ или Шенгена.

Тест не смије бити старији од 48 часова, појаснили су из Владе јучерашњу одлуку.

Постоји 12 изузетака када карантин неће бити наложен и није потребан негативан тест, а односи се на пријављене раднике, превознике робе, путнике у транзиту који ће Словенију напустити најкасније 12 часова послије уласка, особе са дипломатским пасошом и слично.