latinica  ћирилица
28/09/2020 |  07:29 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Напади на премијера Вишковића неће успјети

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да напади из Сарајева на премијера Радована Вишковића неће успјети.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић сматра да се стиче утисак да се врши хајка на један народ у једној држави, те је истакао да је у БиХ све и свашта могуће, што се видјело кроз многе примјере.

- Не могу се стално измишљати оптужбе на рачун једног народа. Основни циљ је да се надлежности Републике Српске уруше као и њене институције, али да жртве које је дала то не дозвољавају, као и они који то раде у име тих жртава. Најгоре је када пробудите инат у једном народу - рекао је Чубриловић за АТВ.

Према методологији из политичког Сарајева, каже Чубриловић, сваки Србин је потенцијални ратни злочинац, што није добро за БиХ како је Дејтон дефинисао.

Према његови ријечима, посљедњи примјер који се односи на Вишковића најбоље говори о томе, али да то није добра порука за суживот.

- Мислим да то није пут којим треба да иде БиХ, треба много више повјерења", оцијенио је Чубриловић.

Он сматра да у Српској треба да се гради већи степен јединства, будући да је српски народ много жртвовао за Републику Српску.

Он је навео и да се у БиХ све води паралелно, односно ако постоји један проблем у Федерацији, покушавају га направити и у Српској, али им, како је нагласио, то овај пут неће успјети.

Предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је се напада Република Српска, јер се покушава срушити нападом на њене институције.

Новић је рекао и да у БиХ нема обавјештајног рата, већ је у питању обавјештајно дјеловање ОБА против Републике Српске.

Према његовим ријечима, транскрипти који су се појавили ових дана су АИД-ови /некадашња муслиманска обавјештајна служба/ а не ОБА, а извлачи се дио по дио да би се користили за спиновање против Републике Српске.

- Обавјештајна служба не смије бити да служби ниједној политичкој партији - навео је Новић и додао обавјештајни сектор све више жели да управља процесима у БиХ.

Он сматра да се треба уредити да ОБА ради у интересу свих грађана БиХ или ће се доћи у ситуација да ће се односи додатно заоштаравати.

Новић је указао и да је потпуно пољуљан систем рада између обавјештајне службе и правосудних институција.

Када је ријеч о прислушкивању, Новић је објаснио да није проблем ако се то чини према људима који се баве криминалним дјелатности, али јесте ако се то примјењује према људима који су носиоци јавних фунцкија.

- Не могу Република Српска и њени носиоци рада бити објекат рада ОБА већ њен субјекат... Мислим да смо у озбиљној кризи на ниову БиХ, Република Српска би једним дијелом требало да игнорише те нападе, а одговара институцинално - рекао је Новић.

О раду раду Тужилаштва и Суда БиХ, каже да је најбољу оцјену дао парламент БиХ јер није примио ни к знању извјештаје о њиховом раду.

- Послије свега овога Републику Српску ни за шта не смијемо дати - закључио је Новић.