latinica  ћирилица
28/09/2020 |  10:05 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Статус Српске не може ни под каквим условима бити промијењен

Република Српска не може ни под каквим условима да буде промијењена, ни у каквим разговорима око измјена Дејтонског споразума, јер је јасно право српског народа на конститутивност и ентитет потврђено међународним споразумом, истакао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић каже да од потписивања Дејтонског споразума бошњачки политичари и Сарајево нису одустали од ратног циља, а то је "стварање републике БиХ без ентитета, без икаквих права за Србе и Хрвате у држави гдје би Бошњаци били апсолутни владари".

- Све што раде и покушавају од завршетка рата иде у том правцу. Али, у Сарајеву морају знати да је онда легитиман циљ и независна Република Српска, као и да Хрвати у некој новој подјели добију свој дио БиХ - рекао је Ковачевић за "Вечерње новости".

Професор међународних односа Жељко Будимир сматра да су посљедње изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се треба супротставити централизацији БиХ, реакција на сарајевску политику мајоризације два конститутивна народа у БиХ, Срба и Хрвата, те константних политичких напада на Републику Српску.

- Нужност два народа у БиХ је да се на сваки начин заштите од бошњачког корпуса. Уколико Сарајево не промијени своју политику, морају бити свесни да се Дејтонски споразум може мијењати дијаметрално супротно од њихових покушаја стварања унитарне БиХ, односно да се иде у дисолуцију - рекао је Будимир, који је и политички аналитичар.

Он је оцијенио и да би кап која би могла прелити чашу незадовољства хрватског народа могли бити и посљедњи избори на којима је СДА изборним инжењерингом и злоупотребом закона, гласовима Бошњака, изабрала Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ.