latinica  ћирилица
28/09/2020 |  19:39 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Све чешћи захтјеви за промјеном Дејтона - мотиви различити (ВИДЕО)

С приближавањем годишњице Дејтонског мировног споразуму, све чешћи су захтјеви за његовом промјеном, али мотиви оних који то траже су различити.

За премијера Хрватске ревизија је потребна да би била обезбјеђена пуна равноправност Хрвата, док Кристијан Шварц Шилинг мисли да није праведан јер је наградио агресора, мислећи на Србе.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић одговорила је бившем високом представнику да користи бруталне, и ничим утемељене, ријечи на рачун Срба, и да се непримјерено односи према Споразуму, који је донио мир у БиХ.

Ускоро ће пуне двије и по деценије како су стављени парафи на Споразум, којим је окончан рат и одређена уставна структура БиХ.

Ипак, нико није задовољан. Бошњаци, јер су жељели "Босну" без унутрашњих граница. Срби, јер констатнто трпе нападе на аутономност Републике Српске, а Хрвати јер немају свој ентитет. Али имају Хрватску, која је пред УН "дигла" глас против претварања Хрвата у "мањину", како то недавно рече Бакир Изетбеговић.

- Хрватска сматра да је вријеме за ревизију Дејтонског споразума. Пуна равноправност Хрвата, посебно њихова легитимна заступљеност, кроз одговарајући изборни закон, остаје наш приоритет - изјавио је предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић.

Хрватска је, као и Србија, потписница Дејтонског споразума. То јој даје право да брине о својим сународницима које Бошњаци систематски, кроз изборни инжењеринг, покушавају учинити политички неважним.

И Србе би да могу, констатно упозорава Милорад Додик. Зато се Пленковићев захтјев тумачи као одговор на сарајевску политику мајоризације Хрвата, али и Срба.

- И Хрвати и Срби у БиХ дају одговор на ту политику тако што кажу да се Дејтонски споразум може ревидирати, не само тако што ће се БиХ унитаризовати, већ што ће се тражити што већи систем самосталности и ићи до дисолуције - рекао је професор међународних односа Бањалуке Жељко Будимир.

Захтјеви за промјеном Дејтона долазе и са ове адресе /ОХР/ од бившег високог представника. Нијемац Кристијан Шварц Шилинг пише да је Дејтонски споразум неправедан, да је, како је рекао награда за територијалну подјелу у корист Срба.

- Није то први пут да ја чујем бесмислене ствари од бивших или садашњих високих представника. То су бруталне реченице које не доприносе ничему и на основу чега он гради такву перцепцију да су, како каже, злочинци награђени. Ja мислим да је то безобразно од било кога, посебно од високih представника који су зарађивали добре плате у БиХ - нагласила је Цвијановић.

Професора Радомира Лукића, учесника преговора у Дејтону не изненађују ставови Шварц-Шилинга, који је још
у периоду дисолуције заједничке државе радио на штету Срба. Разумије разлоге због којих хрватски премијер Андреј Пленковић покреће питање равноправности сународника кроз ревизију Дејтона, али подсјећа да је све оно што је данас снашло Хрвате аминовао Фрањо Туђман, стварајући муслиманско-хрватску федерацију.

- Дакле, он може да тражи ревизију Устава ФбиХ и да се промјеном Устава успостави равноправоност Хрвата у ФБиХ, али за промјену двоентитетске структуре која би задирала у државно подручје Републике Српске немамо разумијевања и томе се противимо - истакао је Лукић.

Дејтонски мировни споразум који БиХ држи спојену има смисла само ако се поштује, а то значи да је Република Српска уставна категорија, потврђена у Дејтону и да никаква ревизија на њену штету неће бити прихваћена, осим ако та ревизија иде у правцу дисолуције, како каже професор Будимир.