latinica  ћирилица
29/09/2020 |  08:52 | Аутор: СРНА

Насим Харадинај данас пред Специјалном судом у Хагу

Потпредсједник удружења ветерана терористичке ОВК Насим Харадинај данас ће се први пут појавити у Специјалном суду за злочине ОВК у Хагу.
Насим Харадинај и Рамуш Харадинај - Фото: Facebook
Насим Харадинај и Рамуш ХарадинајФото: Facebook

Рочиште је заказано за 15.00 часова.

Специјализовано тужилаштво је 25. септембра на Космету ухапсило Насима Харадинаја на основу налога за хапшење и довођење које је издао судија специјализованих вијећа Косова, наводи се у саопштењу.

Против Хардинаја издат је налог за хапшење због застрашивања свједока, одмазде и повреде тајности поступка, према косовском Кривичном закону.

Бивши припадник терористичке ОВК и шеф косовске обавјештајне службе Салих Мустафа на јучерашњем саслушању у Специјалном суду у Хагу није желио да се изјасни о оптужници која га терети за злочине почињене током сукоба на Косову и Метохији.

Мустафа је ухапшен у четвртак, 24. септембра, након што је Специјални суд потврдио оптужницу против њега, која је поднесена у јуну. Он је оптужен за злочине почињене над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима од почетка 1998. до краја 2000. године. Терети се за убиства, окрутно поступање и мучење.

У Специјализованом тужилаштву у Хагу, у својству окривљеног, јуче је саслушан и бивши командант Главног штаба терористичке ОВК Агим Чеку.