latinica  ћирилица
29/09/2020 |  10:37 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

Шеранић у Салцбургу: Постоји још много непознаница, морамо поштовати мјере (ФОТО/ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је на Европском самиту у Салцбургу да постоји још много непознаница о вирусу корона, те да и даље морамо бити опрезни и поштовати епидемиолошке мјере.
Ален Шеранић на Самиту у Салцбургу - Фото: Screenshot
Ален Шеранић на Самиту у СалцбургуФото: Screenshot

Шеранић је истакао да је у пандемији вируса корона изузетно важна комуникација са грађанима, јер они су ти који су морали да разумију епидемиолошке мјере и да их спроводе.

- Епидемиолошко прилагођавање је изузетно важно и како ће људи разумјети поруке. Осјећај несигурности и страха су очекивана реакција на пандемију, а информацијама које дајемо ми покушавамо да људима објаснимо научне чињенице и да на основу тога они својим понашањем заштите своје здравље - рекао је Шеранић учествујући на панелу "Медицинска истраживања и пандемија".

Када је у питању међународна координација, Шеранић је рекао да је задатак институција и здравствене струке био да приједлоге Свјетске здравствене организације претвори у препоруке и мјере.

- Те информације су нам потребне да видимо са каквим се проблемима суочавамо и врло је важно пренијети људима адекватне, стручне и научно утемељене чињенице. Ми то у Републици Српској радимо, нарочито очекујући сезону грипа, гдје морамо људима пренијети поруке како би требали да се понашамо у наредним мјесецима - рекао је он.

Шеранић је у изјави за Срну рекао је да је заједничка оцјена учесника панела "Медицинска истраживања и пандемија" да су тренутне епидемиолошке мјере најбоља превентива када су у питању вируси који изазивају акутне респираторне инфекције.

Он је истакао да су те мјере сличне у Републици Српској и у Аустрији, те да се њиховим спровођењем може превентивно дјеловати на ширење и вируса инфлуенце и вируса корона.

- Са превентивног аспекта смо на добром путу. Долази нам зимска сезона, пратићемо стање на терену и у складу са бројкама у случају оба вируса предузимаћемо потребне мјере, као што смо радили и од почетка пандемије - рекао је Шеранић након учешћа на панелу.

Он је истакао да су на панелу учествовали представници Аустрије из различитих сектора, попут ветерине, психологије, представници власти, као и Универзитета у Бечу, те да је једна од тема била и вакцина против вируса корона.

- Кад је у питању вакцина, Глобалом механизму за набавку вакцина приступило је 160 земаља, као и Европска комисија. Вакцине су у трећој фази истраживања - навео је Шеранић.

Он је додао да се на панелу говорило о томе како је пандемија вируса корона утицала на понашање у друштву у смислу провођења самих мјера, затим како и колико је могуће унаприједити истраживања у свијету, првенствено у вези са лијековима и вакцином.

Када је у питању епидемиолошка ситуација у Републици Српској, Шеранић је рекао да је прошле седмице био најмањи седмични број нових случајева од 1. јула, те да је осјетан благи тред пада тог броја.

- Ситуација је стабилна. Пратили смо дјецу у школама, гдје немамо ширење заразе, што даје основа Институту за јавно здравство за ревидирање препорука када је у питању понашање у школама, првенствено ђака и наставника. Циљ је да живот постепено враћамо у нормалност, али и да се привикнемо да живимо са вирусом - нагласио је Шеранић.