latinica  ћирилица
29/09/2020 |  14:52 | Аутор: СРНА

Пленковић: Држати се слова и духа Дејтонског споразума

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је став Хрватске да се треба "држати слова и духа" Дејтонског мировног споразума и да праксе у којима други народ бира Хрватима члана Предсједништва БиХ нису добре.

Он каже да је то на јучерашњем састанку у Загребу рекао и замјеницима предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Драгану Човићу и Бакиру Изетбеговић, поштујући БиХ, њене институције и политичке странке.

- Наш је став да би сами актери у БиХ требали изњедрити такав изборни закон који ће онемогућити ситуацију коју имамо данас да се један конститутивни народ осјећа да су ствари неправедне и некоректне. Став Хрватске се неће мијењати ко год овдје био на власти - рекао је Пленковић у Ријеци.

Он је оцијенио да је састанак са Човићем и Изетбеговићем прошао јако добро и да су размотрили низ тема од политичких, економских до предстојећих избора у новембру и избора у Мостару.

- Циљ политике Владе Хрватске је развијати складне пријатљске и добре односе са БиХ. То је држава која је упућена на нас, а ми на њу, с обзиром на географски положај обје земље и бројне економске, политичке и друге повезнице и чињеницу да су Хрвати један од три коснтитутивна народа у БиХ - рекао је Пленковић.