latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:04 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Завршена клиничка испитивања и друге руске вакцине

Завршена су клиничка испитивања и друге руске вакцине против вириса корона иза које стоји руски Државни научни центар за вирологију и биотехнологију "Вектор".

Директор Савезне службе за фитосанитарни надзор "Роспотребнадзор" Ана Попова истиче да се испитивања ове вакцине настављају у Институту за вакцину "Чумаков".

Попова наводи да вирус корона веома споро мутира и да тренутно научници у свијету нису примијетили значајне промјене овог вируса, преноси Спутњик.

Објашњава да појам "значајне промјене" представља оне промјене које могу да утичу на даљи развој епидемиолошког процеса.

Да ли је вирус почео да се шири брже или је почео да изазива тешку клиничку слику?

- Не. Научници не виде такве промјене вируса - истиче Попова.

Она напомиње да су све вакцине против вируса корона које се развијају у Русији створене на различитим платформама.

- То је врло добро, јер су то вакцине са мало другачијим начином дејства на организам и, наравно, имаће различиту реактогеност и користиће потпуно различите технолошке платформе за производњу. Нећемо бити ограничени у количини коју можемо да произведемо - напомиње Попова.

Половином септембра објављено је да је завршена прва фаза клиничких испитивања руске вакцине против вируса корона центра "Вектор" и да је доказано да је вакцина потпуно безбједна.

Истовремео, у току је трећа завршна фаза тестирања вакцине "спутњик пет" - прве регистроване вакцине против ковида 19.