latinica  ћирилица
30/09/2020 |  15:47 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Невид театар пролонгира објављивање резултата конкурса

Невид театар из Бањалуке пролонгира објављивање резултата и анализе одговора о образовању регионалног конкурса за оригиналне бајке и басне за дјецу на тему културних разноликости у оквиру пројекта "Образовање кроз игру" до 16. октобра 2020. године јер је стигао већи број пријава од очекиваног.
Образовање кроз игру - Фото: Facebook
Образовање кроз игруФото: Facebook

Због тога је члановима жирија потребно додатно вријеме да би радове адекватно прегледали и оцијенили, као и да би комисија за анализу мишљења о образовању извршила детаљну обраду података.

На конкурс је стигло 317 пријава. Неки учесници написали су више бајки и басни па је у конкуренцији укупно 368 прича, међу којима ће бити изабрано десет најбољих.

Аутори су писали и своја запажања о основним проблемима образовног система у БиХ, Србији и Црној Гори.

На конкурс су се могли пријавити и сви који су жељели послати само своје мишљење о образовању и предложити одговарајуће идеје реформе образовања у ове три државе.

На основу 317 мишљења и запажања која су пристигла на конкурс, Невид театар ће урадити анализу одговора о образовању.

Сви који су послали пријаве на регионални конкурс биће укључени у мрежу региона аутора/ки и учесника/ица конкурса.

Занимљиво је да су радови пристигли из чак 110 градова и општина у региону. Највише пријава је стигло из БиХ (134), а потом слиједе Србија (133) и Црна Гора (50). Најмлађи учесник конкурса има пет, а најстарији 79 година.

Резултате конкурса, анализу одговора о образовању и мрежу региона свих аутора/ки и учесника/ица конкурса Невид театар објавиће 16. 10. 2020. године на веб страници пројекта obrazovanjekrozigru.com .

Најбоље ауторске текстове изабраће Александра Чворовић, вишеструко награђивана књижевница из Бањалуке, у сарадњи са умјетницима из Невид театра.

Најбољи аутори и ауторке подијелиће на једнаке дијелове наградни фонд у износу од 3.000,00 КМ. На основу њихових бајки или басни за дјецу, Невид театар ће штампати илустровану књигу, као и објавити аудио-књигу и верзију аудио-књиге за дјецу са потешкоћама у развоју. Такође, на веб сајту пројекта биће доступна електронска верзија илустроване књиге.

У оквиру пројекта "Образовање кроз игру" биће организован и дводневни образовни програм у фебруару 2021. године у Бањалуци, који ће Невид театар уживо преносити.

Првог дана биће одржано предавање на тему образовања дјеце и младих у сврху развоја креативног стваралаштва и критичког мишљења путем умјетности на којем ће бити представљена и анализа одговора о образовању.

Другог дана биће реализовано Јавно читање најљепших бајки и басни за дјецу ради промовисања ауторског драмског стваралаштва у региону и том приликом Невид театар ће угостити 10 најбољих аутора/ки из региона.

Ради образовања позоришне публике Невид театар ће креирати анимирани мулитмедијални позоришни бонтон.

У фебруару и марту 2021. године одиграће и интерактивну представу за дјецу и одрасле "Принцеза Златка у краљевству боја" и реализовати 20 драмских радионица за дјецу узраста од четири до шест и од девет до 14 година старости у 10 градова Србије: Ужицу, Шапцу, Зрењанину, Крагујевцу, Суботици, Смедереву, Београду, Новом Саду, Сомбору и Вршцу.

Пројекат "Образовање кроз игру" имплементира Невид театар из Бањалуке у партнерству са Удружењем драмских уметника Србије кроз Заједнички регионални програм УН "Дијалог за будућност".