latinica  ћирилица
30/09/2020 |  21:20 | Аутор: СРНА

Борељ поздравио посвећеност да се напредује ка чланству у ЕУ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поздравио је током састанка у Бриселом са члановима Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем њихову посвећеност да БиХ напредује на путу европских интеграција и што предводе напоре за спровођење 14 кључних приоритета постављених у апликацији БиХ за чланство у ЕУ.

Високи представник је похвалио недавне важне одлуке које су донесене у БиХ попут одржавања локалних избора у Мостару, усвајање Ревидиране стратегије о ратним злочинима, позитивним корацима у усклађивању спољне политике БиХ са ЕУ.

Борељ је пред одржавање локалних избора, охрабрио чланове Предсједништва да смањењем политичких тензија и унапређењем помирења створе окружење у којем се могу пронаћи јединство и договор.

- Високи представник такође је охрабрио чланове Предсједништва да остану посвећену спровођењу реформи које ће омогућити да БиХ напредује ка ЕУ. Он је, такође инсистирао на томе да власти преузму одговорност у рјешавању ситуације са мигрантима са установљавањем одрживог система за миграцију и азил - наводи се у саопштењу из Брисела.

У саопштењу се напомиње да је високи представник поздравио добру сарадњу у рјешавању кризе у вези са пандемијом вируса корона. Борељ је указао и на важност позитивних дешавања у региону.

У саопштењу се најављује да ће Европска комисија у октобру објавити значајан економски и инвестициони план за подршку дугорочног опоравка западног Балкана и приближавања региона ЕУ.