latinica  ћирилица
30/09/2020 |  22:09 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Иза важних питања треба да стане цијела Српска

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је сваки захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за одржавање посебне сједнице републичког парламента био потпуно оправдан јер је ријеч о питањима иза којих треба да стане цијела Српска.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је навео да у прилог томе говори и чињеница да се ти ставови потврђују у Народној скупштини Српске двотрећинском већином.

- То говори да је витални национални интерес важан институт за Српску, да се он користи када треба, када рукводство Српске сматра да је угрожен неки од виталних ставова за саму Српску. Добро је док тај институт постоји и сигуран сам да ће дотле постојати и Српска и да неће бити злоупотребљаван, као што то чини Вијеће народа, већ је ово било на питањима иза којих треба да стане цијела Српска - изјавио је Чубриловић за брчанску Телевизију ХИТ.

Он је додао да ће вјероватно бити одржана и посебна сједница Народне скупштине у вези са питањем признања самопроглашеног Косова, које је иницирао хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

- Треба тражити узроке тих посебних сједница. Додик потеже питање заштите виталног националног интереса јер друга два члана Предсједништва БиХ желе да га прегласају по веома важним питањима за Српску - навео је Чубриловић.

Он је рекао да заштита виталног националног интереса Српске и одлуке Народне скупштине о том питању дају значај и Српској и њеном статусу у БиХ, те да то додатно позиционира Српску у оквиру БиХ и даје јој додатну снагу да се пита када је ријеч о њеном статусу.

Говорећи о повезаности питања Космета и Српске, Чубриловић је рекао да је српски народ једини на простору бивше СФРЈ који није дефинисао сва своја права и статус у складу са међународним стандардима.

- Оно што Српска тражи само су права која има у БиХ у оквиру Дејтонског споразума. Многа овлаштења путем одлука високог представника или Уставног суда БиХ су пренесена на ниво БиХ. То је оно што Српска жели да врати и сачува - навео је он.

Чубриловић је нагласио да је Дејтон оквир у којем се политика Српске креће и политичари Српске желе да задрже тај статус.

- То је оно што је прихватила међународна заједница као своју обавезу и од ње очекујемо да поштује оно чега је сама у највећем дијелу творац - додао је Чубриловић.

Он сматра да би у Српској био пожељан већи степен јединства и оцијенио веома важним заједништво Српске и Србије које се остварује кроз специјалне паралелне везе, истичући да то има најдиректније позитивне посљедице.

Говорећи о нападима из ФБиХ на премијера Српске Радована Вишковића у вези са његовом ратном прошлошћу, Чубриловић је рекао да су ти напади нешто што је неодрживо и што се аргументацијом показало као измишљено.

Према његовим ријечима, то говори да неке службе безбједности раде оно што је недопустиво у једној земљи - фалсификовање не само историје него и подметање људима.

Чубриловић је нагласио да са тиме треба престати.

Он је навео да Српска третира Брчко као сваку локалну заједницу унутар Републике Српске.

- Не треба се бавити тиме шта коме припада и како то дефинисати, већ треба гледати шта грађанима Брчког пружа руководство града и ентитети који полажу право на Брчко - рекао је Чубриловић и додао да грађани треба према урађеном да цијене однос свих заједница из БиХ према овом простору.

Према његовм ријечима, само у посљедњих 10 година "Елекропривреда Републике Српске" издвојила је за Брчко 56 милиона КМ.

Чубриловић је додао да је кроз пројекат помагања младим брачним паровима више од осам мииона КМ кредитних средстава путем Инвестиционо-развојне банке Српске издвојено у Брчком, што за заједницу од 80.000 становника нису мала средства.

Он је рекао да је "кроз донаторска средства, изградњу неких објеката и друга улагања све видљиво и може бројкама да се дефинише".

- Не треба се ослањати на сувопарне чињенице, већ треба да видимо како грађани Брчког осјећају ту подршку из Српске и како Српска доживљава простор Брчког, а доживљава га као своје и потпуно равноправно третира Брчаке као грађане Српске - истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је са градоначелником Брчког и руководством дистрикта договорио начин коначног рјешавања статуса униформисаних полицајаца у дистрикту Брчко који уплаћују новац у Фонд Српске, односно изједначавања са статусом полицајаца у Српској, те додао да би то требало да се ријеши у првој половини наредне године.