latinica  ћирилица
30/09/2020 |  22:29 ⇒ 01/10/2020 | 07:30 | Аутор: klix.ba

Словенија од сутра признаје PCR тестове из БиХ (ФОТО)

Влада Словеније је вечерас донијела одлуку о признавању PCR тестова на вирус корона који су урађени у трећим земљама, а међу њима је и БиХ.

Осим тога, донесене су још неке олакшице када је у питању прелазак словеначке границе.

Уредбом о признавању ваљаности тестова на Ковид-19 раније је Словенија признавала само тестове који су урађени у лабораторијама у Европској унији или у државама чланицама Шенгена.

Од 1. октобра ваљаним су проглашени и тестови који су урађени у трећим земљама.

На веб страници Националне лабораторије за здравље, околину и храну се налази списак свих лабораторија чији су тестови признати у Словенији. Из БиХ се на списку налазе свих 20 лабораторија које раде анализу узорака на вирус корона.

С обзиром на то да је БиХ на наранџастој листи земаља када је у питању прелазак граница Словеније држављанима БиХ је потребан негативан PCR тест, не старији од 48 часова, уколико не желе да иду у карантин.

Захваљујући новој, проширеној одредби држављани БиХ сада не морају тај тест радити у ЕУ јер су Словенци признали и анализу лабораторија у БиХ.

Осим тога, без PCR теста у Словенију се може ући уколико су у питању само чланови породице који се неће задржати дуже од 72 часа, као и особе млађе од 14 година које иду са чланом породице који има негативан PCR тест из признатих лабораторија и наравно не старији од 24 часа.

Ове одлуке биће на снази након објављивања у Службеном листу Словеније, односно од 1. октобра.