latinica  ћирилица
01/10/2020 |  10:57 | Аутор: СРНА

Привредна комора: Обезбиједити 100 милиона КМ за технолошко унапређење привреде

Привредна комора Републике Српске предложила је да се у оквиру републичког буџета обезбиједи грант од 100 милиона КМ на годишњем нивоу за технолошко унапређење привреде.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Тим средствима би било суфинансирано 30 до 40 одсто инвестиције у технологију, док би преостали износ финансирао апликант за та средства, наводи се у приједлогу Привредне коморе за програм економских реформи Републике Српске за период 2021-2023. године.

- Ова, у претходном периоду, више пута предлагана мјера Коморе још више долази до изражаја у вријеме кризе изазване пандемијом, јер директно утиче на развој привредне активности кроз њену модернизацију, те конкурентност домаће производње и индустрије - наводе из Привредне коморе.

Из Коморе истичу да је, за реализацију ове мјере на пројектној основи, неопходно дефинисати прецизне критеријуме за додјелу средстава, начин контроле утрошка средстава, као и обезбјеђење дугорочности инвестиције с циљем спречавања злоупотребе средстава.

У приједлогу мјера истакнута је и потреба да буду дефинисане мјере за растерећење рада, у оквиру чега је за почетак предложено смањење збирне стопе доприноса за најмање два одсто, а што би се остварило измјенама постојећег Закона о доприносима по хитном поступку, тако да би се већ од почетка наредне године могла обезбиједити примјена тог измијењеног закона.

Према мишљењу Привредне коморе растерећење рада би довело до смањења појаве пословања у сивој, односно нелегалној зони, што мора бити праћено јачим механизмима контроле како би били обезбијеђени услови да сви испуњавају законом дефинисане обавезе.

- У оквиру Завода за запошљавање креирати мјеру подршке која би била базирана на позиву незапосленим особама да пријаве своју пословну идеју намијењену самозапошљавању и да за сваку успјешну пословну идеју добију менторску подршку у смислу детаљнијег развоја идеје, средства за започињање пословања или повезивање са привредним друштвима заинтересованим за конкретну пословну идеју - наводи се у приједлогу мјера.

Привредна комора предлаже и да се кроз правилнике за додјелу подстицаја ресорних министарстава омогући остваривање подстицаја за унапређење пословног процеса, пословног модела, производа или услуге путем кориштења дигиталних алата, као и стварање услова за примјену електронског потписа, електронског документа и електронског пословања ради јефтинијих, бржих и ефикаснијих административних процедура.

Комора и даље инсистира на пуној примјени система дуалног образовања у средњим стручним школама, те увођењу истог система образовања у високошколским установама, као и стварању посебних погодности за развој ИТ сектора, те промоцију и кориштење ИТ рјешења домаћих компанија из тог сектора.

Својим приједлозима мјера за програм економских реформи, Привредна комора наводи и обезбјеђивање услова за већи ангажман дипломатско–конзуларне мреже и представништава Републике Српске у иностранству на промоцији домаћих производа и услуга, проналаску извозних тржишта и нових партнера, посебно у вези са најавама да стране компаније имају намјеру враћања производних капацитета из земаља Азије и Африке и поновно усмјеравање на просторе западног Балкана и Југоисточне Европе.

Предложено је и да се обезбиједе подстицаји за увођење стандарда у привредним друштвима, те средства за промоцију и излагање привреде Српске у иностранству путем сајмова, пословних мисија, билатералних сусрета.

Привредна комора Српске је прошле седмице доставила Влади Српске свој приједлог за програм економских реформи за период 2021-2023. године.

Приједлог програма економских реформи и приједлог буџета су стратешки документи које припрема Влада Републике Српске, а усваја Народна скупштина Српске крајем календарске године.