latinica  ћирилица
01/10/2020 |  11:12 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Промовисана књига поезије "Шта су лутке?" Евите Бојковац

У оквиру пратећег програма 21. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта "Лут фест" данас је у љетној учионици Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву промовисана књига поезије "Шта су лутке?", аутора петнаестогодишње Евите Бојковац из Дервенте.
Источно Сарајево - промоција књиге - Фото: СРНА
Источно Сарајево - промоција књигеФото: СРНА

- Ова дивна књига представља својеврсну пјесмарицу `Лут феста`, јер је наша драга Евита, као веома млади аутор, играјући се са луткама и пратећи луткарске представе на Фестивалу, измаштала предивне пјесмице посвећен управо `Лут фесту`-  рекао је Срни директор Фестивала Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, у Евитиним пјесмама, као и на луткарским представама, веома лако се могу доживјети сценографија, костими, као и живе лутке.

- У име оних који ће читати ову књигу, маштати и оживљавати лутке, хвала Евити за задовољство које нам је пружила, за доброту, радост и смијех наше дјеце - истиче Митрић.

Он је као илустрацију навео наслове неких од пјесама "Буцмаста принцеза", "Лутка Љутка", "Лутак ђак" и "Мајино позориште".

Евита Бојковац рођена је 2005. године у Дервенти гдје живи, школује се и пише пјесме.

Осим поезије, бави се музиком, цртањем, сликањем, као и писањем кратких прича.

Својом првом збирком пјесама "Лептирова чајанка" представила се јавности 2016. године, да би већ наредне године објавила збирку пјесама "Ружичасто сунце и плави мјесец", за коју је добила плакету родоначелника књижевне критике дјечије литературе "Сима Цуцић" у Новом Милошеву.

Трећу збирку објавила је под именом "Композитор мјесец", четврта се зове "Лептир сликар" и пета је "Шта су лутке?", чији је издавач "Форум театар" из Источног Сарајева.

Најновија збирка носи наслов "Брод по имену машта" и требало је да буде промовисана на октобарском Београдском сајму књиге, који је отказан због епидемије вируса корона.