latinica  ћирилица
01/10/2020 |  13:21 | Аутор: СРНА

Савчић: Билећки борци без резерве бранили српску земљу

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске, у Билећи је данас обиљежен Дан билећких ратника, у знак сјећања на дан када су 1991. године почели борбени пут у одбрамбено-отаџбинском рату.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Након парастоса, који је служен у Спомен-храму Светог Василија Острошког и Тврдошког у Билећи, формирана је колона са заставама ратних јединица, а након тога услиједио је дефиле до споменика погинулим српским борцима у порти Храма Светог Саве у Билећи.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, који је присуствовао обиљежавању, изјавио је новинарима да из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата носи најљепше успомене на билећке борце.

- Они су увијек без имало калкулације и резерве бранили сваку стопу српске земље. Не само оно што је територија општине Билећа, него и много даље од тога, тамо гдје су живјели Срби - рекао је Савчић новинарима.

Предсједник Борачке организације општине Билећа Веселин Вујовић истакао је да се данас први пут обиљежава Дан билећких ратника, у знак сјећања на дан када су почела борбена дејства на требињском ратишту и када су билећки борци почели борбени пут у одбрамбено-отаџбинском рату.

- Било је тешко, по мјесец дана терена, скоро сваке друге ноћи мокар, промрзао, али и истрајан да се остане уз свој народ до краја и да се бори. Био је велики оптимизам, патриотизам и расположење народа да брани своју територију и свој народ - навео је Вујовић.

Војвода Славко Алексић нагласио је да је билећки ратник честити и сјајни борац који носи Христа у себи и не чини злочине.

- Билећки ратник је, гдје год војевао, пронио славу овог краја и својих предака борећи се за своју отаџбину, за завјетне српске вриједности и за српски род - истакао је Алексић.

Никола Бајовић, син погинулог борца, рекао је да је поносан те да му је велика част што је присуствовао данас овом догађају и носио једну од ратних застава билећке бригаде и добровољаца Рада Радовића.

- Мислим да би ово требало да постане традиција и да на овај начин поштујемо то што су људи уложили живот, дијелове тијела, али и најбоље године свог живота за Републику Српску. Настојмо да и у наредном периоду чувамо Републику Српску и од непријатеља и на сваки други начин - поручио је Бајовић.

Код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске у Билећи вијенце су положили предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, породице погинулих бораца, представници борачких организација Билећа, Требиње и Гацко, те начелник општине Билећа Миљан Алексић.

У Билећи је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату било ангажовано око 3.600 бораца, а страдала су њих 134.