latinica  ћирилица
06/10/2020 |  12:51 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Полицијски кадар Српске на нивоу најразвијенијих земаља (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да Република Српска школује полицијски кадар који је на нивоу најразвијенијих земаља, те улаже знатна средства у обезбјеђивање адекватних услова за њихов рад, чиме се не могу похвалити ни многе полицијске агенције у окружењу.
Промоција кадета Јединице за полицијску обуку - Фото: СРНА
Промоција кадета Јединице за полицијску обукуФото: СРНА

- Пратимо свјетске трендове и када је ријеч о опреми, наоружању и осталим условима које треба да има Министарство унутрашњих послова /МУП/ - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је протеклих пет година Влада Српске издвојила више од 130 милиона КМ за МУП, а само у овој години ће бити уложено око 10 милиона КМ за изградњу нове академије.

Вишковић је нагласио да је опредјељење Владе и МУП-а да сваке године школују довољан број полицајаца и на тај начин подмлађују полицијски кадар.

На свечаности промоције 325 кадета у Центру за обуку у Залужанима, премијер Српске је најавио да ће већ за двадесетак дана бити промовисана нова генерација кадета.

Он је рекао да вјерује да ће кадети бити обучени да посао обављају на најбољи могући начин да пруже заштиту грађанима Српске без обзира на националну и вјерску припадност и да заштите Републику Српску.

- Вријеме које долази је подложно и оптерећено мигрантском кризом и Српска мора имати адекватне одговоре на та питања - поручио је Вишковић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да ће 325 промовисаних кадета већ од сутра бити на улицама Српске гдје ће се бринути о безбједности грађана.

- Они су у овој години, која је била доста тешка за грађане и за полицију, због изазова које је донијела пандемија вируса корона, раније изашли на улице и почели да раде као полицијски службеници да би помогли полицајцима у раду и успјешно су одрадили те послове - рекао је Лукач.

Он је честитао кадетима на успјешном школовању и упорности да носе униформу полиције Српске, за коју вјерује да ће је носити с поносом.

Кадет Алекса Ђурић рекао је да носи лијепа сјећања из школовања и обуке, која није лака и гдје постоји много одрицања.

- На основу једног споразума МУП-а Срспке са Министарством одбране Србије понуђена је могућност припадницима МУП-а да наставе школовање на Војној академији. Тренутно су тамо наша три припадника, а ове године смо отишли колега и ја - рекао је Ђурић.

Уз Ђурића, за најбоље кадете су проглашени и Јовица Остојић и Слободан Ђукановић.