latinica  ћирилица
08/10/2020 |  22:32 | Аутор: СРНА

Козомара: Спровођење спорне одлуке биће нови потрес

Иза одлуке Централне изборне комисије БиХ да се забрани учешће Уједињене Српске на локалним изборима због предизборног спота стоји бошњачко-сарајевска чаршија и, ако буде спроведена, представљаће преседан и нови потрес у БиХ, оцијенио је политиколог Анђелко Козомара.
Анђелко Козомара, политички аналитичар - Фото: blic.rs
Анђелко Козомара, политички аналитичарФото: blic.rs

Козомара сматра да је ЦИК могао да поступи на милион других начина, а не да због провокативног спота од пар секунди забрани учешће једној странци на изборима.

- ЦИК БиХ, који ни по чему није легитиман, до сада је направио више неуставних поступака, продужавајући и одгађајући изборе прије свега оправдањима која нису имала никаква утемељења у реалности - наводи Козомара и истиче да је јасно да намјере ЦИК-а нису чисте.

Он је за Спутњик напоменуо да је садашњи сазив ЦИК-а нелегалан и нелегитиман, будући да је изабран одлуком већине у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и да међу њима има активиста СДС-а и ПДС-а, као и странке Жељка Комшића, као и оних које је поставио СДА.

- Законом је изричито прописано да се чланови ЦИК-а бирају на конкурсу и да не могу бити страначки активисти, нити чланови било које партије у БиХ - нагласио је Козомара.

ЦИК БиХ је поништила јуче овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске и предсједника те странке Ненада Стевандића казнила са 10.000 КМ.

Ова одлука ЦИК-а услиједила је због објаве спота ове политичке партије, а што је према њиховом тумачењу кршење Изборног закона БиХ.

Уједињена Српска најавила је да ће у законском року поднијети жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ на одлуку ЦИК-а и очекује да она буде уважена.