latinica  ћирилица
09/10/2020 |  14:39 ⇒ 23:00 | Аутор: СРНА

Стевандић: Жалба Суду БиХ, очекујем поништење одлуке ЦИК-а

Уједињена Српска ће у законском року, вечерас или сутра, поднијети жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ на политичку одлуку Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ о забрани учешћа ове партије на предстојећим локалним изборима и очекује да та судска инстанца испоштује правне прописе и поништи спорну одлуку, речено је новинарима у паузи сједнице Предсједништва ове странке.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је данас у Бањалуци да је симптоматично образложење ЦИК-а који је у дискриминаторској одлуци, између осталог, навео да би била недовољна новчана казна Уједињеној Српској јер би она наводно остварила изванредне резултате на изборима.

Он је поручио на том плану да ЦИК, који је под утицајем лидера ПДП-а и СДС-а Бранислава Бореновића и Мирка Шаровића, ово ради јер предсједници тих странака страхују од дебакла на изборима, који је, како каже, извјестан.

- Ово што је ЦИК урадио има потпис СДС-а и ПДП-а као политичких конкурената који овим потезом враћају услуге СДА и Бакиру Изетбеговићу - рекао је Стевандић.

Он је рекао да се одлукама ЦИК-а покушава увести вербални деликт који је постојао у неким бољшевичким временима.

- Желе да направе преседан и пропишу шта ми у Српској смијемо да причамо и какве филмове и видео-клипове да гледамо. Дакле, нема веће диктатуре од овог што је покушао ЦИК и овим се руше основни постулати демократије и изборног процеса - рекао је Стевандић.

Он је оцијенио је битка Уједињене Српске битка за равноправност, демократију, функционисање институција, људска права, те властити идентитет, опстанак и самосталност свих грађана и партија из Српске.

- Захвалан сам лидеру СНСД-а Милораду Додику и другима који то разумију. Желимо да ми бирамо начелнике и градоначелнике, а не да то ради ЦИК - рекао је Стевандић и додао да политичко Сарајево и њихови послушници из Српске неће успјети у томе да се у Сарајеву одлучује о томе ко ће се кандидовати и бирати на изборима у Српској.

Он је поновио да недемократска одлука ЦИК-а нема правно упориште и да је ријеч о тихом државном удару, али да ће странка коју води јако напредовати уколико јој не забране учешће на изборима.

- Наша борба је праведна, имамо аргументе, у праву смо и побиједићемо - рекао је Стевандић и додао да ће Уједињена Српска водити предизборну кампању у складу са епидемиолошком ситуацијом и мјерама надлежних здравствених институција.

Потредсједник Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да неће успјети план руководстава СДС-а, ПДП-а, СДА и ДФ-а и њихове продужене руке – ЦИК-а БиХ да Уједињену Српску елиминишу из изборног процеса.

- Настављамо да радимо. Нећемо се предати јер вјерујемо да има државе, суда и народа који нам пружа подршку - поручио је Васић.

Члан Предсједништва Уједињене Српске Милан Ковач рекао је да је врх ове странке једногласно закључио да је спорна одлука ЦИК-а политичка и нема правно утемељење, прије свега у Изборном закону БиХ.

- Образложење ЦИК-а за одлуку је паушално и не заснива се на правним нормама и праву због чега очекујемо поништавање те одлуке. Она је правни нонсенс и супротна свим демократским принципима - рекао је Ковач.

ЦИК БиХ је поништила недавно овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске и предсједника те странке Ненада Стевандића казнила са 10.000 КМ. Ова одлука ЦИК-а услиједила је због објаве спота ове политичке партије, а што је према њиховом тумачењу кршење Изборног закона БиХ.