latinica  ћирилица
10/10/2020 |  12:26 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Стевандић: Жалба ће данас бити упућена Суду БиХ

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да ће жалба на одлуку Централне изборне комисије БиХ о забрани учешћа ове партије на локалним изборима данас бити отпремљена Суду БиХ и да очекује да се поништи политичка одлука ЦИК-а.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Жалба ће данас, када се све финализује, бити отпремљена Суду БиХ. Без обзира на ситуацију у БиХ и начин како се доносе одлуке, Уједињена Српска са својим правним тимом и у координацији са међународним стручњацима сматра да не постоји могућност да се оваква одлука ЦИК може потврдити - рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да је исход жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ на политичку одлуку ЦИК-а много битнији за будућност БиХ и односа у њој, али и за могућност да сваки народ бира своје легитимне представнике.

Стевандић је рекао да је "тај изазов важан у смислу да се, као сада, не догађа да поданици бошњачке политике из једног народа, СДС и ПДП, покушавају да путем дискриминаторских одлука ЦИК-а БиХ онеспособе и из политичког процеса елиминишу легитимне представнике Републике Српске, што су засигурно и људи из Уједињене Српске".

- Дакле, сада ћемо видјети да ли је укупна ситуација у БиХ подложна тој врсти манипулације. Није ово битно само за нашу странку, која ће свакако да побиједи и расте, али ово је много важније за будућност односа у БиХ - истакао је Стевандић.

Он је констатовао да инспиратори одлуке ЦИК-а - ПДП и СДС немају никакву могућност да добију подршку народа на изборима.

- Они преко ЦИК-а покушавају силом, подметањем и елиминацијом политичких конкурената да постану неко у политичком процесу у Српској. Не постоји нико коме то није јасно и ко би то било којим параграфом могао да сакрије. Дакле, ово је резултат страха ПДП-а и СДС-а, њихова срамота и главна одлика да на превару задобију повјерење властитог народа. Изгубиће га више него икада и доживјеће највећи крах јер ово је најлицемјерније и најжалосније понашање у историји свих политичких односа на Балкану - рекао је Стевандић.

Стевандић је напоменуо да је на хиљаде сличних и горих предизборних и других наступа у којима се неспорно изражава вјерска и национална мржња, те таргетирају српски политичари и народ.

- Чак им се пријети убиствима ради њихових политичких ставова и никада нико од оних који су упућивали пријетње није био кажњен. Чак су били заштићени. А сада, ради тога што је омладина наше странке имала своје креативно виђење страначаких одлука, покушава се забрана једне политичке партије, да се изолују хиљаде људи на изборним листама, те да се онеспособе коалициони односи - рекао је Стевандић.

ЦИК БиХ поништио је овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске и предсједника те странке Ненада Стевандића казнила са 10.000 КМ. Ова одлука ЦИК-а услиједила је због објаве спота ове политичке партије, а што је према њиховом тумачењу кршење Изборног закона БиХ.