latinica  ћирилица
12/10/2020 |  12:35 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза додатно спречава повратак Срба у ФБиХ

Предсједник Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избјеглих лица у Републици Српској Војислав Милишић сматра да мигрантска криза додатно спречава повратак Срба у Федерацију БиХ.
Војислав Милишић - Фото: СРНА
Војислав МилишићФото: СРНА

- Мигрантска криза ће допринијети да и оно мало Срба који су се вратили у ФБиХ, страхујући за властиту безбједност, напусти своја вјековна огњишта - рекао је Милишић Срни.

Милишић је рекао да је повратак Срба у ФБиХ одавно достигао критичну тачку јер износи свега три одсто, ако се изузму општине Гламоч, Грахово и Дрвар, у којима су Срби већина.

- Ово је најбољи доказ ко је у ФБиХ извршио етничко чишћење Срба и какав је однос власти ФБиХ према српским повратницима, за разлику од Републике Српске гдје је повратницима омогућен повратак и враћена сва пријератна имовина - нагласио је Милишић.

Он је закључио да у БиХ неће бити могуће ставити тачку на избјегличко питање све док се не формира фонд за правичну надокнаду ратом уништене и оштећене имовине, који је предвиђен Анексом седам Дејтонског мировног споразума.