latinica  ћирилица
14/10/2020 |  12:22 ⇒ 12:23 | Аутор: sputniknews.com

Снимак из ваздуха јединственог совјетског летећег ратног брода (ВИДЕО)

Снимак јединственог совјетског летећег ратног брода, екраноплана, начињен је из птичје перспективе на плажи у руској републици Дагестан, пружа невјероватан поглед на ову моћну борбену машину из времена Хладног рата.
Совјетски екраноплан "Каспијско чудовиште" (фото:Lana Sator/WENN) -
Совјетски екраноплан "Каспијско чудовиште" (фото:Lana Sator/WENN)

Снимак начињен дроном настао је на обали Каспијског мора, недалеко од града Дербента, а направила га је агенција Раптли.

Екраноплан МД-160, комбинација авиона и ратног брода, необична је војна машина. Има 400 тона, и иако изгледа као авион због крила и турбо мотора, у ствари је брод ратне морнарице који је био наоружан суперсоничним пројектилима.

Овај екраноплан је донесен из базе руске морнарице у Каспијску до Дербента, гдје би требало да буде изграђен Патриотски парк са војном темом.

Током Хладног рата, направљен је само један примерак екраноплана, који је био у служби од касних осамдесетих до средине деведесетих.

"Летио" је на висини од неколико метара изнад воде и намјена му је била да напада циљеве на мору.

Био је познат по својој великој брзини од чак 550 километара на сат (297 чворова). Поређења ради, најбржи модерни бродови крећу се пет пута мањом брзином.

Совјетски Савез и Русија биле су једине земље које су посједовале војни екраноплан. Друге земље су имале слична возила, али много мање величине и углавном намијењена за превоз путника или експерименте.

Екраноплан МД-160 био је насљедник возила под ознаком КМ, развијеног средином шездесетих година 20. вијека.

Западне обавјештајне службе дале су му име „Каспијско чудовиште“ (Caspian Sea monster), док је ознака КМ заправо означавала прототип брода (корабль макет).