latinica  ћирилица
15/10/2020 |  12:12 ⇒ 12:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска уводи "семафор епидемије"

Национални штаб и струка у Хрватској ће у најкраћем року одредити тзв. семафор епидемије и донијети јасне бројчане критеријуме за четири нивоа озбиљности епидемије (зелену, жуту, наранчасту и црвену), као и списак мјера које ће слиједити кад се ти нивои буду достизали, пише загребачки Јутарњи лист.

Трајање самоизолације за контакте заражених особа изједначиће се са трајањем изолације за заражене особе, односно биће скраћене са 14 на 10 дана, а и даље се, према писању листа, ломе копља између политике и струке око тога треба ли за контактима заражених да трагају епидемиолози, којих је иначе недовољно.

То је, подсјећа се, дио одлука донесених јуче након што је број заражених у Хрватској достигао неочекиваних 748 нових случајева.

Најновији подаци су да у Хрватској у посљедња 24 сата има 793 новозаражених и 10 преминулих.

Директор Хрваатског института за јавно здравље Крунослав Цапак изјавио је да је могуће да је дошло до експоненцијалног раста.

Експоненцијални раст, којег се сви прибојавају, значи да се удвостручио број заражених у односу на дан раније, што се и догађа посљедња три дана у Хрватској: у понедјељак је потврђен 181 обољели, у уторак њих 372, а јуче 748.

Данас је тај број 793.