latinica  ћирилица
15/10/2020 |  13:27 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Словенија: Други дан више од 700 заражених, од сутра строге мјере

У Словенији је у протекла 24 часа од посљедица вируса корона преминула једна особа, док је 745 заражено, саопштено је из словеначке Владе.

Укупан број особа заражених вирусом корома од почетка епидемије повећао се на 10.683, а тренутно је активно 4.818 случајева.

Број нових случајева заразе данас је други дан заредом већи од 700, након што је јучерашњи рекорд износио 707, а повећава се и број хоспитализованих пацијената.

У болницама је, по задњим подацима, 221 обољели од ковида 19. Од тога их је 40 на одјељењима интензивне његе.

Укупан број смртних случајева порастао је на 176, док је број инфицираних од почетка епидемије први пут прешао 10.000.

У Словенији су од сутра на снази ригорозне нове мјере, посебно у седам од 12 покрајина које су већ ушле у опасну "црвену" зону.

Дјелимично затварање, који би требало трајати двије седмице, биће на снази у оним регијама у којима је број обољелих на 100.000 становника у задњих 14 дана прешао 140.

Углавном је ријеч о југоисточним, средишњим и сјеверним дијеловима државе.

Мјере укључују и ограничење кретања изван тих подручја, осим за предвиђене изузетке, ношење маски и на отвореном те забрану окупљања више од десет људи на једном мјесту, као и строга ограничења за ризичне спортске и услужне дјелатности.

У тим ће регијама бити затворени сви угоститељски објекти и фитнес центри, док ће козметички и фризерски салони моћи одједном послуживати само једну странку.

На националном нивоу од понедјељка ће бити на снази владина одлука по којој ће ученици завршних разреда основне школе наставу до даљег имати на даљину, док је препорука да онлајн наставу држе и средње школе и факултети када је то потребно и могуће.