latinica  ћирилица
15/10/2020 |  16:03 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Дефинитивно - БиХ не признаје самопроглашено Косово (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да чланови Предсједништва на данашњој сједници нису признали самопроглашено Косово.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Након покушаја хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да повуче свој приједлог, што није било могуће, на сједници се морало гласати о тој одлуци која је раније донесена. Комшић није гласао, бошњачки члан Шефик Џаферовић је био уздржан, ја сам био против што значи да БиХ није признала самопроглашено Косово - објаснио је Додик.

Додик је рекао да је да ће та одлука бити проведена након објављивања у Службеном гласнику, да је формално-правна чињеница и одлука која ће бити обавезујућа за поступање свих органа.

Додик је објаснио да је, према Пословнику о раду Предсједништва БиХ, Комшићев приједлог одлуке о признању самопроглашеног Косова био обавезујућа тачка дневног реда прве наредне, односно данашње сједнице, те да није прошао.

Према Додиковим ријечима, Комшић и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић покушали су да скину са дневног реда ову тачку, али их је подсјетио да би то значило кршење Пословника о раду.

- Када су видјели да мора на дневни ред, Комшић је рекао да повлачи одлуку, али то више није била његова одлука, то је била одлука Предсједништва која је требало да се потврди или одбије. И она је одбијена, што значи да је формално-правно гледано одбијена одлука о признању самопроглашеног Косова јер није било довољно гласова да се подржи. То формалноправно и суштински значи да БиХ одлуком Предсједништва није признала самопроглашено Косово - констатовао је Додик и истакао да ће ова одлука бити обавезујућа за поступање свих органа БиХ - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ изразио је задовољство што је Комшић покренуо питање признања самопроглашеног Косова и што се БиХ о томе опредијелила.

Комшић је раније тражио да се ова тачка уврсти на дневни ред, образложивши је потребом да треба поштовати вољу Албанаца на Косову, те да је, како је рекао, независност самопроглашеног Косова фактичко стање.

Додик је 17. септембра на сједници Предсједништва гласао против признања самопроглашеног Косова, те најавио да ће по том питању покренути заштиту виталног националног интереса.