latinica  ћирилица
15/10/2020 |  20:46 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

Лајчак: Све што је договорено у Бриселу мора да се испуни

Специјалним представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је вечерас послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да све што је договорено у Бриселу мора да се испуни.

Лајчак је указао да је све у вези са Заједницом српских општина /ЗСО/ већ договорено и потписано и да треба да се оствари, а да је сљедећи корак да се преговара о статусу те заједнице.

- ЕУ води или испуњава улогу фасилитатора на основу Резолуције Генералне скупштине УН и наш циљ је нормализација односа, треба да се договоре двије стране - рекао је Лајчак на заједничкој конференцији са Вучићем.

Истакао је да је нормализација у интересу сваког грађанина и указао да је ЕУ ту да помогне и да не може да жели нормализацију више од Београда и Приштине.

- Један циљ је нормализација, а други је европска перспектива, да се Србија приближи чланству ЕУ. Задња четири месеца направили смо добар помак, договорили смо се о неким питањима, затим су ту финансијска потртаживања и ЗСО - рекао је Лајчак.

Навео је да је кључно питање или принцип овог процеса да не треба на крају да постоји ниједно отворено или неријешено питање.

- Бавимо се питањима која нису била до сада у преговорима и онима која су била, али нису испуњена. То су тешка питања која изазивају емоције и кључ је да све што буде договорено мора да се испуни - поручио је Лајчак.

Он је оцијенио да је договорени наставак дијалога у интересу грађана Србије и Косова и Метохије, као и цијелог региона.

Одговарајући на питање о року за постизање обавезујућег споразума Београда и Приштине, Лајчак је подсјетио да је ЕУ увијек против постављања рокова како се не би постао њихов роб.

- Ми смо ту да помогнемо да процес иде толико брзо колико су стране спремне да иду. Не треба да одуговлачимо, а нема логике да га вјештачки убрзавамо. Тај процес је везан за европску перспективу. Србија је у ситуацији да има отворено 18 поглавља, у високој фази је ЕУ интеграција и убјеђен сам да ће успех дијалог значити пуно у фази интеграција - рекао је Лајчак.