latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:41 | Аутор: СРНА

Хандке: Кустурица ће ми помоћи да дођем у Србију

Нобеловац Петер Хандке изјавио је да би, ако околности дозволе, волио да дође у Србију у новембру или децембру, те да ће му у припреми пута и организацији доласка помоћи његов велики пријатељ Емир Кустурица.
Петер Хандке и Емир Кустурица (Фото Г.Чворовић) -
Петер Хандке и Емир Кустурица (Фото Г.Чворовић)

- Емир Кустурица ће се за то побринути - рекао је Хандке, који, како пишу Вечерње новости дане пандемије вируса корона проводи на свом посједу у Шавилу, код Париза.

У тексту се подсјећа да је Кустурица у вријеме када је Хандке добио Нобелову награду у главном граду Шведске био непрестано уз њега и пружао му подршку и када је било великих притисака.

Кустурица је Хандкеу пружао подршку и када су организовани протести и чак стизали унапријед на неуспјех осуђени позиви да поклекне у опредјељењу да остане самосталан у сопственим погледима на свијет.

Тада је Хандке на ове јалове покушаје одговорио на само њему својствен начин, ефектно поентирајући скаском о пољима јагода, пишу Вечерње новости.

Нобелова награда за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу уручена је у децембру прошле године у Стокхолму, а на позив Хандкеа, додјели је присуствовао и његов дугогодишњи пријатељ Емир Кустурица.

Одлука Шведске академије да Нобелову награду за књижевност додијели Хандкеу наишла је на критике дијела јавности на Западу и Балкану због наводне подршке коју је аустријски писац пружао бившем предсједнику СР Југославије Слободану Милошевићу током оружаних сукоба у бившој Југославији деведесетих година прошлог вијека.

Петер Хандке је инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске од 2008. и Српске академије наука и уметности од 2012. године.

Хандке је 1996. године написао есеј "Правда за Србију". У међувремену, он је довео у сумњу такозвани геноцид у Сребреници, а за опсаду Сарајева, за коју су оптужени Срби, рекао је да су је инсценирали муслимани у БиХ.