latinica  ћирилица
17/10/2020 |  18:24 ⇒ 18:24 | Аутор: СРНА

Сабор "Романија" окупио тридесетак група изворне српске пјесме

Тридесетак пјевачких група, гуслара и наздравичара из Републике Српске и Србије наступило је данас на На Четвртом сабору српског изворног пјевања "Романија" данас на Сокоцу, који је одржан уз све мјере заштите од ширења вируса корона.
Соколац - гуслар Петроније Чолавковић - Фото: СРНА
Соколац - гуслар Петроније ЧолавковићФото: СРНА

Сабор ревијалног карактера одржан је у етно ресторану "Кум" у оквиру пројекта Удружења "Свети Сава" са Пала, у партнерству са соколачким Културно-умјетничким друштвом "Завичај".

Аутор и координатор овог пројекта Недељко Жугић рекао је новинарима да је сличан пројекат реализовао и у Земуну, те да је приоритет сачувати стару изворну српску пјесму са препјевима, упјевима и натпјевавањима, препознатљивим за сваки крај у коме настају и по чему се разликује романијска, старогорска, шумадијска или кајда из Сарајевског поља.

Жугић је изразио задовољство што је, сарађујући са изворним пјевачким групама из свих крајева Српске и Србије, успио отргнути од заборава стару српску изворну пјесму и све то промовисати на првој интернет телевизији "Људи говоре", чији је оснивач.

Надежда Златић, која годинама води "Драгачевски вез" из Лучана, задовољна је што долази код пријатеља у Републику Српску, што се подмлађују новим члановима и што је са њима дјевојка, будући доктор етномузиколог која годинама прати њихово настојање да сачувају изворну пјесму и народне обичаје.

Изворна група Гусларског друштва "Раде Јамина" из Вишеграда представила се пјесмом свог краја, али, како кажу, његују и романијску, дринску и пјесму сарајевског поља.

Гуслар Петроније Чолаковић наступио је са предсједником соколачког Гусларског друштва "Романија" Милованом Радовићем, а представили су се гусларском и изворном народном пјесмом на позив КУД-а "Завичај".

Потпредсједник соколачког КУД-а "Завичај" Слободан Комленовић рекао је да се прибојавао да ове године због пандемије вируса корона Сабор неће бити одржан, те је захвалио Министарству спољних послова Србије, односно Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, које је помогло одржавање ове манифестације са 2.480 КМ и Жугићу.

Он је подсјетио да је "Завичај" био организатор претходна три Сабора изворног српског пјевања на Сокоцу и да чланови овог КУД-а више од три године његују изворну пјесму, народе обичаје и традицију Гласиначко-романијског краја, наступајући на свим саборима и скуповима у Српској и Србији, одакле доносе награде и признања.

На Четвртом сабору српског изворног пјевања "Романија" повеље за очување српског изворног пјевања додијељене су Миљи Драмичанин и наздравичару Драгољубу Стојановићу.