latinica  ћирилица
18/10/2020 |  10:21 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Бањско лијечење за осигуранике који су прележали вирус корона

Осигураници који су прележали инфекцију вируса корона, послије болничког лијечења, од новембра имају право на продужену медицинску рехабилитацију у трајању од 28 дана, а у случају потребе и на обнову бањског лијечења.

Поменуто право остварује се на приједлог љекара пулмолога, пнеумотфизиолога или инфектолога, саопштено је из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/.

Ова новина омогућена је измјеном Правилника о праву на продужену медицинску рехабилитацију, гдје је, између осталих, уврштена и ова дијагноза, првенствено пратећи актуелну епидемиолошку ситуацију, а с циљем да осигураници након инфекције вирусом корона имају што квалитетнију здравствену његу.

Фонд је поред ове новине, измјеном поменутог правилника, проширио права, односно повећао број обољења за које је сада могуће остварити право на продужену медицинску рехабилитацију и то из области пулмолошке и кардиоваскуларне рехабилитације, те локомоторног система.

Новина је и да ће од новембра сви осигураници након акутног инфаркта миокарда на приједлог кардиолога, васкуларног или кардиохирурга, моћи да остваре право на продужену медицинску рехабилитацију, док су раније ово право имали само осигураници који су уградили стент или имали неки други оперативни захват на срцу.

Из Фонда истичу да су измјеном овог правилника потврдили настојање да најосјетљивијим категоријама осигураника, максимално поједноставе процедуре приликом остваривања права на здравствену заштиту, али и да у континуитету проширује права из ове области.

Тако је омогућено да дјеца до 15 година, која имају индикације за медицинску рехабилитацију, у изузетним ситуацијама могу да остваре право на рехабилитацију више пута у току године и за то је потребна само упутница породичног доктора, без комисијског одлучивања.

Фонд је поједноставио процедуре и када је у питању одобравање продужетка медицинске рехабилитације.

Раније су осигураници сами морали да поднесу захтјев стручној комисији да им се одобри већи број дана, док ће од новембра здравствена установа у којој се лијечи осигураник подносити захтјев за продужетак овог вида лијечења.

- И ове измјене потврђују наше опредјељење да у континуитету и у складу са финансијским могућностима проширујемо права из здравственог осигурања, али и поједностављујемо процедуре - тврде у Фонду.

Из ФЗО подсјећају да су протеклих година знатно унаприједили овај сегмент здравствене заштите, посебно када је ријеч о осигураницима са инвалидитетом или дјеци до 15 година.

Осим тога, тврде у ФЗО, за многа обољења повећан је број дана продужене медицинске рехабилитације, а све ради континуираног побољшања квалитета лијечења осигураника.