latinica  ћирилица
19/10/2020 |  09:21 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Руски став о питању Космета непромјењив

Руски став о рјешавању косовског питања је непромјењив и заснива се на Резолуцији Савјета безбједности УН 1244, а Русија ће се сагласити само са оним рјешењем које ће задовољити Србе који бране своја законита права на Косову и Метохији, поручио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан- Харченко.
Александар Боцан-Харченко (фото: Lola Đorđević) -
Александар Боцан-Харченко (фото: Lola Đorđević)

У ауторском тексту за часопис СНС-а "Напредак", који преносе "Вечерње новости", Боцан-Харченко је истакао да Русија посебну пажњу посвећује ситуацији у вези са Аутономном покрајином Косово и Метохија у саставу Србије.

- Разговор о будућим узајамним односима између Београда и Приштине може да да резултате само уз стриктно поштивање међународног права, законитих интереса и забринутости Срба на Космету - навео је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор је истакао да стране саме треба да се споразумију, а да су контрапродуктивни форсирање "дефинитивне нормализације", наметање унапријед припремљених рецепата и временских оквира.

Указао је да је Русија опредијељена за развој сарадње "по широкој лепези праваца" и да кључан значај томе даје повјерљив политички дијалог на највишем нивоу.

- Полазимо од тога да ЕУ, коју је Генерална скупштина УН овластила да посредује у дијалогу између Београда и Приштине, треба да непристрасно и ефикасно испуњава своје обавезе и да настоји да се остваре раније постигнути договори, које данас косовски Албанци отворено игноришу - навео је Боцан-Харченко.

Према његовим ријечима, прворазредни значај имају формирање Заједнице српских општина и рјешавање питања везаних за избјеглице и интерно расељене.

- Подржаваћемо све напоре који ће помоћи Београду и Приштини да постигну чврсто, одрживо и обострано прихватљиво рјешење. Као што је у више наврата наглашавао предсједник Руске Федерације Владимир Путин, Русија ће се сагласити само са оним рјешењем које ће задовољити Србе који бране своја законита права на Косову и Метохији - поручио је Боцан-Харченко.

Он је рекао да је Путин, на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем у Кремљу 23. јуна, истакао посебне по свом карактеру, веома добре савезничке односе између двије земље.

- Наше народе уједињују историјска, духовна и културно-цивилизацијска блискост, искрене узајамне симпатије и поштовање, као и вишевјековно братство по оружју. Москва и Београд ефикасно сарађују на различитим међународним форумима, укључујући УН, ОЕБС, Савјет Европе - навео је Боцан-Харченко.

Према његовим ријечима, руско-српска војнотехничка сарадња јача динамично, успјешно и строго у оквиру међународног права.

Он је подсјетио да се, упркос пандемији вируса корона, остварују велики инфраструктурни и енергетски пројекти заједничке компаније НИС, "Руских жељезница" и "Силовије машини", а обим робне размјене прошле године је износио више од 2,5 милијарде долара.

- Двије сестринске цркве, Руска и Српска православна црква, развијају дијалог чији су циљеви одржавање слоге у православном свијету и промовисање мира. Прави симбол нашег чврстог духовног јединства је величанствени Храм Светог Саве, а унутрашњем уређењу знатан допринос је дала руска страна - истакао је Боцан-Харченко.

Поручио је да Русија високо цијени одговорну, суверену политику Београда усмјерену ка очувању војне неутралности.

- Важну етапу представља склапање у јуну ове године руско-српског међувладиног Споразума о сарадњи у борби против тероризма. Руско-српски хуманитарни центар у Нишу ефикасно доприноси уклањању посљедица елементарних непогода, ради на деминирању, организује припреме спасилаца и ватрогасаца - закључио је руски амбасадор.