latinica  ћирилица
19/10/2020 |  14:21 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Милуновић: Биће размотрен захтјев за повећање породичних инвалиднина

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да ће бити размотрен захтјев Републичке организације породица заробљених и погинулих браца и несталих цивила за повећање породичних инвалиднина од 10 одсто, али да ће буџет бити креиран на основу економских могућности Српске.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

На састанку представника Републичке организације, коју је предводио предсједник Вељко Лазић, и министра Милуновића закључено је да је ова организација дала највећи допринос и уложила највише труда у запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца и да је ова активност до данас дала добре резултате.

Представници организације констатовали су да се на евиденцији Завода за запошљавање Српске тренутно налази 1.599 дјеце погинулих бораца, те затражили од институција Српске да предузму потребне мјере како би се процес њиховог запошљавања убрзао, саопштено је из ресорног министарства.

Закључено је да ће Министарство сачинити информацију која ће бити упућена на сједницу Владе, а у којој ће бити наведен број дјеце погинулих бораца по локалним заједницама, њихова образовна структура и стручна спрема с циљем предузимања активности на коначном рјешавању овог проблема.

Представници организације су нагласили да је прошло 25 година од Одбрамбено-отаџбинског рата и да је обавеза Републике Српске да се дјеци погинулих бораца, која су завршила школовање, обезбиједе радна мјеста.

- Републичка организација снажно инсистира на наставку програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у 2021. години, те тражи да се за ову намјену планирају и обезбиједе редовна средства у републичком буџету, а да се уколико то не буде урађено, Влада кредитно задужи као што је то учинила за претходно стамбено збрињавање - наводи се у саопштењу.

Они сматрају да је потребно приоритетно исплатити неповратна новчана средства за све кориснике који испуњавају услове, а потом и започети изградњу станова за стамбено незбринуте.

Министарство је сагласно да је неопходно наставити програм стамбеног збрињавања, те је истакнуто да је објављена Измјена јавног позива којим је отворен додатни рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање у складу са Уредбом о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске до 23. октобра.

Након затварања јавног позива локалне заједнице ће, као је наведено, сачинити листе корисника и биће видљиво колико је средстава потребно за ове намјене.