latinica  ћирилица
19/10/2020 |  14:35 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Одбијена иницијатива да се Оружане снаге ангажују на граници

Заједничка комисија за одбрану и безбједност парламента БиХ на данашњој сједници у Сарајеву није подржала иницијативу делегата Дениса Бећировића којом се тражи ангажовање Оружаних снага БиХ на граници с циљем помоћи Граничној полицији у заустављању илегалних прелазака границе.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Од осам чланова комисије, који су присуствовали сједници, ову иницијативу је подржао само Шемсудин Мехмедовић /СДА/, док је Асим Сарајлић из исте странке био суздржан, а чланови комисије из СНСД-а и ХДЗ-а БиХ били против.

Члан комисије Средоје Новић рекао је да је једино Предсједништво БиХ надлежно да доноси овакве одлуке и да се недавно о томе изјашњавало и донијело негативну одлуку.

- Оваква иницијатива није добродошла и служи више у предизборне сврхе - рекао је Новић.

Члан Комисије Марина Пендеш рекла је да полицијске снаге не могу бити надређене војсци и да је једини начин за тако нешто да Предсједништво БиХ донесе одлуку.

- Не могу Оружане снаге бити ангажоване на полицијским пословима нити као подршка полицији - рекла је Пендешова.

Члан Комисије Драган Мектић рекао је да иницијатива није добра и да би расправа о ангажовању Оружаних снага БиХ морала бити образложена са мишљењем Министарства одбране и Министарства безбједности у Савјету министара.

Он је навео да је Словенија морала да мијења Устав како би ангажовала војску на граници.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност задужила је Министарство иностраних послова у Савјету министара да јој достави обједињену информацију надлежних институција о степену реализације активности из Програма реформи БиХ у дијелу надлежности ове комисије.