latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:26 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Рекордан број хоспитализованих на дневном нивоу (ВИДЕО)

У Републици Српској погоршање свих параметара мјерења епидемиолошке ситуације. У протекла 24 часа 245 новозаражених и четири смртна случаја. Рекордан број хоспитализованих на дневном нивоу, од почетка пандемије, чак 297 пацијената.

Ушли смо у сезону респираторних вируса, а почетне позиције нису нам охрабрујуће, забринути су епидемиолози Српске. Највише заражених је међу радно активним становништвом. Упозорење је све контакте свести на минимум.

Болнички капацитети су препуни. У Универзитетском клиничком центру је 106 ковид позитивних, а у општим болницама укупно 196 пацијената. Неопходна су и попуњавања резервних положаја по болницама.

Епидемиолошка ситуација у Бијељини је крајње неповољна и пријетећа, са 31 особом зараженом вирусом корона у протекла 24 часа, упозорио је вршилац дужности директора Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић.

- Оно што највише забрињава данас је висок проценат новозаражених, 29 позитивних од 51 узетог узорка, што је знак за узбуну и разлог одлуке да се и ноћу ради на завршетку нове ковид болнице са додатних 50 кревета и поликлинике, које се опремају у старим болничким зградама, да би били отворени већ за неколико дана - рекао је Максимовић.

Епидемиолог у Дому здравља Зворник Цвијета Остојић Васић истакла је да је епидемиолошка ситуација изузетно неповољна, те да су здравствени радници преморени, да нема довољно кадра, јер је шест позитивно, али је већи број, због контакта са позитивнима, у изолацији, што отежава нормално функционисање.

- Јуче смо у респираторној амбуланти имали 72 пацијента и ово је вријеме када и иначе имамо појаву респираторних болести, шта треба да радимо кад нам дође и сезонски грип, а ми се овако неодговорно понашамо - рекла је она.

Јавно здравље је на првом мјесту, наглашавају инспекцијски органи. Контролишу су се 24 часа сва јавна мјеста окупљања, посебно угоститељски објекти, предшколске и школске установе, јавни превоз.

Вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић рекла је да су у протеклом периоду обавили појачан инспекцијски надзор привредних субјеката, односно више од 17.000 контрола када је ријеч о придржавању препоручених мјера.

Матијевићева је навела да је од укупног броја спроведених контрола, 275 било са неправилностима, које су санкционисане у складу са законом.

Институт за јавно здравство похвалио је школске установе за поштовање епидемиолошких мјера на високом нивоу. Напомињу да и даље континуирано набављају тестове на вирус корона.

Не заборавите када излазите из куће да ставите маску, штитите прво себе, а онда и све око себе. Помислите на своје здравље и здравље најближих и будите одговорни да не бисте били бројка у овим свакодневним епидемиолошким извјештајима.