latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:49 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Ирска увела највиши степен рестрикција

У Ирској од поноћи на снагу ступа највиши ниво рестрикција усљед епидемије вируса корона и та земља је прва чланица ЕУ која поново улази у пуну блокаду на националном нивоу, која ће трајати шест седмица.

Највиши пети степен мјера, које је сличне онима уведеним током прве блокаде у марту, обухвата одлуке да становништво остаје код кућа, а сва друштвена окупљања су забрањена осим под одређеним околностима.

Према новим регулативама, више од 25 људи не смије присуствовати вјенчањима и сахранама.

Јавни саобраћај ће радити са 25 одсто капацитета, што омогућава само најнеопходније, попут одласка на посао. Поново је на снази препорука за рад од куће, осим ако је физичко присуство неопходно.  Власти упозоравају да ће бити изречена казна свакоме ко се буде кретао даље од пет километара од мјеста становања.

Изузетак од удаљавања пет километара од мјеста становања биће само одлазак на посао, код љекара и куповина намирница.

Све фирме чији рад није неопходан, међу које спадају ноћни клубови, теретане, базени, фризерски и слични салони биће затворене, а барови, ресторани и кафићи биће ограничени на доставу.

Премијер Мајкл Мартин је у телевизијском обраћању напоменуо да, упркос најстрожем режиму у Европи, Ирска није успјела да у значајној мјери смањи број заражених.

Ирска се приближава броју заражених од 50.000, уз 1.852 смртна исхода.

Још неколико европских држава је објавило нове рестриктивне мјере након недавног раста броја заражених, укључујући Велику Британију, Шпанију, Италију, Француску, Њемачку и Холандију.