latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:54 ⇒ 12:57 | Аутор: sputniknews.com

У Србији могуће нове мјере

Епидемиолог проф. др Брансилав Тиодоровић рекао је да је за сутра ујутру у 09.00 часова заказана сједница Кризног штаба због наглог скока броја заражених у Србији, који је јуче премашио и 400.
Затворена граница - Фото: илустрација
Затворена границаФото: илустрација

- Пораст броја заражених није ништа што нисмо очекивали. Очекивали смо пораст, па мјесец дана гори око нас, а посљедњих 15 дана је страховито у сусједним земљама. Сутра је кризни штаб, вјероватно ћемо процјењивати да ли ћемо уводити неке мјере да бисмо се заштитили. Могуће да ће то бити неопходан PCR или серолошки тест за улазак у Србију. Ја бих то тражио иза све наше држављане. Људи из Врања, Бујановца, Прешева свакодневно прелазе у Сјеверну Македонију да купују гориво, шверцују, тргују... А Македонија гори. Да су били само у нашој земљи, не би имали контакт са зараженима и не би ширили заразу. И Хрватска има огромно повећање, Бугарска има страховито повећање, Црногорци су стално на високом трећем мјесту. Зато сам за то да нико без негативног PCR или серолошког теста не улази у Србију - истиче Тиодоровић.

Он додаје да огромна већина грађана поштује мјере, али да фокус треба да буде на мањини.

- Они који организују журке, спектакле, са огромним бројем младих људи не смију то више да раде. Мере морају да се поштују, а све који то не чине треба затворити - истиче Тиодоровић.

Додаје да је он против обавезног ношења маске на отвореном за сада.

- Пошто је још Михољско љето и лијепо време, нема оправдања за обавезно ношење маски напољу. А видећемо да ли ћемо то уводити када захладни - каже Тиодоровић и додаје да је за кажњавање за непоштовање мјера задужена држава, али да је он лично увек за силу аргумената, а не за агрумент силе.