latinica  ћирилица
21/10/2020 |  13:11 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Пале: За привреднике и раднике 265.000 КМ подстицаја

Општина Пале расписала је нови јавни позив за предузетнике чије је пословање било угрожено пандемијом вируса корона, а предвиђено је да кроз Програм подршке привредним субјектима буде пласирано додатих 265.000 КМ, изјавио је начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Иконић.
Пале - Фото: РТРС
ПалеФото: РТРС

Иконић је новинарима рекао да општина Пале на овај начин жели да пошаље поруку да чврсто стоји иза своје пословне заједнице, те да је увјерена да само заједничким снагама могу изаћи из ове тешке ситуације, коју је проузроковала пандемија вируса корона.

Он је објаснио да ће ова средства бити додијељена путем директних и индиректних мјера, с циљем помоћи и очувања ликвидности предузетника са подручја ове локалне заједнице.

- Директне мјере односе се на побољшање ликвидности предузетника, којима је у периоду од марта до маја био забрањен рад одлуком Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације. Ту ће моћи аплицирати предузетници којима је у потпуности био забрањен рад и они којима је било дозвољено да раде, али су, усљед пандемије, имали смањен обим посла - појаснио је Иконић.

Према његовим ријечима, други дио директне мјере односи се на помоћ радницима који су остали без посла у периоду од 16. марта до 11. маја, односно у првом таласу пандемије вируса корона.

- За директне мјере биће издвојено 200.000 КМ за помоћ предузетницима и 50.000 КМ за помоћ радницима, док се индиректна мјера односи на помоћ угоститељима у виду ослобађања од закупа јавних површина, односно љетних башти, који су плаћали закуп, а гдје ће се општина одрећи прихода од закупа у укупном износу од 15.000 КМ - нагласио је Иконић.

Он је рекао да, према информацијама којима располажу у Одјељењу, очекују пријаву око 200 предузетника којима је био у потпуности забрањен рад, док су укупан износ за помоћ радницима који су остали без посла ускладили са подацима евиденције Бироа за запошљавање Пале.

"Ово је јавни позив који се реализује независно од редовног позива намијењеног подршци предузетницима за инвестиционо улагање, који је већ успјешно окончан и кроз који је 109 предузетника са подручја општине Пале остварило подстицај у укупној вриједности од око 140.000 КМ", истакао је Иконић.

Јавни позив објављен је јуче у дневном листу "Глас Српске", на огласној табли општине Пале и на званичној интернет страници општине /www.pale.rs.ba/, а рок за подношење пријава на конкурс је 15 дана од дана објављивања у дневном листу