latinica  ћирилица
21/10/2020 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Укинута пресуда за убиство 11 цивила у Босанској Крупи

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом су на 15 и седам година затвора били осуђени припадници Војске Републике Српске Јоја Пављањац и Здравко Нераџић због ратног злочина, односно убиства 11 муслиманских цивила у Босанској крупи 3. августа 1992. године.
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs) -
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs)

Истом одлуком наложено је да им се суђење понови пред Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду поводом оптужби да је Павлањац, из освете због убиства мајке, убио 11 затворених цивила, а Нарачић му у томе помогао.

Пресуда је укинута због битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђеног чињеницног стања, наводи се у кратком образложењу одлуке Апелациног суда, која је објављена на његовом сајту.

Плавањац је оптужен да је 3. августа 1992. године у оформљеном војном затвору у Основној школи "Петар Кочић" у Босанској Крупи извршио убиства 11 цивила, а Наранчић да му је у томе помогао.

Наранчић је обављао дужност стражара у поменутом војном затвору у коме су били притворени цивили припадници бошњачког народа са подручја општина Босанска Крупа, Сански мост и Бихаћ.

Плавањац, припадник Трећег батаљона 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде ВРС тражио је у затвору притвореног П.П. који је претходних дана убио његову мајку, али је он већ био одведен у притвор у Бањалуку.

Наранчић му је откључао улазна врата школе и пустио да у просторије затвора, где је Павлањац, према оптужници, најприје убио Т.С, а потом и Р.К, Н.К, Е.К, ЕМ.К, Ф.К, Ф.А, Е.А, М.О, Р.Н. и И.Ц.

Тијела жртава су током 2006. године пронађена и есхумирана из природне јаме зване "Звечарка" на подручју Лушци Паланке у општини Сански Мост.