latinica  ћирилица
21/10/2020 |  16:19 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Лалић: У скоријој будућности компанија од милијарду долара

Србија би у скоријој будућности могла да добије првог "једнорога", компанију вриједну више од милијарду долара, захваљујући оним који имају храбрости да изађу у свијет са својим стартап рјешењима, рекао је данас савјетник министра за иновације и технолошки развој Србије Бојан Лалић.
Нови Сад (фото:РТВ/Јарослав Пап) -
Нови Сад (фото:РТВ/Јарослав Пап)

- Министарство настоји да се повећа број оних људи који имају храброст да изађу са пословном идејом, да у старту осмисле своје пословање и запосле нове људе - рекао је Лалић у Ректорату Универзитета у Новом Саду на данашњем представљању националних финалиста великог свјетског стартап такмичења "Сидстарс ворлд", чији је домаћин Нови Сад, другу годину заредом.

У свом поздравном говору чланица Градског вијећа за образовање Дина Вучинић истакла је да је "Сидстарс ворлд" важно такмичење, јер представља једну врсту свјетског самита најбољих идеја.

- Ентузијазам, посвећеност и визионарство њихових аутора гарант је и успешне будућности Новог Сада - рекла је Вучинићева.

"Сидстарс ворлд" је стартап такмичење које се одржава у 85 земаља свијета с мрежом од више од 3.000 инвеститора. Ове године на то такмичење пријавило се 50 стартап компанија, што је двоструко више него прошле године.

Финалисти, њих петоро такмичиће се у новембру, када ће их оцјењивати међународни жири.

Осим тога што ће представљати Србију на регионалном самиту "Сидстарс ворлд", побједник ће добити могућност да освоји путовање у Швајцарску, а уједно ће имати и прилику да се такмичи на том самиту и освоји до 500.000 долара у капиталним улагањима и другим наградама.

Такмичарска рјешења биће представљена мрежи са више од 3.000 инвеститора, што им додатно повећава шансу за развој бисниса.

О значају такмичења за развој домаће иновативне сцене најбоље говори податак да су четири српска прошлогодишња тима у финалу остварила продоре на инострана тржишта са својим стартап рјешењима.