latinica  ћирилица
22/10/2020 |  09:27 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Почела реализација пројекта "Школа археологије - Кастел 2020"

Друштво археолога Републике Српске, у сарадњи са Музејом Републике Српске, Филозофским факултетом Универзитета у Бањалуци и Филозофским факултетом Универзитета Источно Сарајево, те уз сагласност Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног насљеђа Републике Српске, почело је са реализацијом пројекта "Школа археологије – Кастел 2020".
Школа археологије – Кастел 2020 - Фото: РТРС
Школа археологије – Кастел 2020Фото: РТРС

Овај пројекат суфинансиран је од Министарства просвјете и културе Републике Српске и Града Бањалука.

Пројектом је предвиђен наставак радова на локалитету Кастел на локацији Двориште II  те предавања из области археологије у Музеју Републике Српске.

Реализација пројекта замишљена је тако да се прве седмице, 19. до 24. октобра припреми терен за рад са студнетима, а да се од 26. до 30. октобра у рад укључе студенти Одсјека историје Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци и студента Одсјека за историју и археологију Универзитета Источно Сарајево Пале.

Како се у посљедњих неколико дана здравствено - епидемиолошка ситуација знатно погоршала, биће ревидирана реализација пројекта, тако да у активностима учествују само студенти који се тренутно налазе у Бањалуци.

Активности ће такође бити спроведене само на терену, на отвореном, док се планирана стручна јавна предавања предавача из Србије, Словеније и БиХ, иначе предвиђена за послијеподневне часове у Музеју Републике Српске, одгађају.

Теренска настава за студенте Одсјека за историју и археологију Универзитета Источно Сарајево Пале као и наведена јавна предавања пролонгирана су за прољеће 2021. године, такође на Кастелу.