latinica  ћирилица
22/10/2020 |  12:39 ⇒ 12:44 | Аутор: РТС

Видић је најбољи штопер у историји Премијер лиге

Иако се често у посљедње вријеме на Острву потеницира да је Вирџил Ван Дајк најбољи дефанзивац који је играо у Премијер лиги, љубитељи фудбала који су узели учешће у једном великом анкетирању имају битно другачији став - најбољи штопер који је "чистио" по Премијер лиги је Србин - Немања Видић.
Немања Видић - Фото: ФОНЕТ
Немања ВидићФото: ФОНЕТ

Наиме, угледни Скај спортс је на свом Твитер профилу покренуо гласање на тему одбрамбеног најбољег играча вјероватно најјаче лиге свијета.

У конкуренцији за ту "титулу" нашла су се осморица фудбалера: Јап Стам, Сол Кембел, Тони Адамс, Џон Тери, Венсан Компани, Рио Фердинанд, Немања Видић и једини активни - Вирџил Ван Дајк, штопер Ливерпула.

У гласању по куп систему у којем је прикуљено више од 200.000 гласова, до финала су стигли Видић и Ван Дајк, о којем се у острвским медијима у посљедње време често говори у суперлативима, а неретко и са одредницом "најбољи икада".

Међутим, и поред тог (не)оправданог "хајпа", у којем предњаче навијачи Ливерпула и њима наклоњени медији, људи из цијелог свијета који су узели учешће у овој анкети ипак већински имају другачије мишљење, пошто је 54,5% њих у финалу гласало за "Виду".

Ово је још један добар доказ и показатељ да у Енглеској, али и остатку планете, није заборављен учинак и допринос, а прије свега бескомпромисни стил игре који је Видић приказивао током осам сјајних година колико је носио дрес Манчестер јунајтеда, чији је на посљетку и капитен постао.

Поред пет пехара првака Енглеске, те титуле европског и светског шампиона 2008. године, Видић је међу љубитељима фудбала и Премијер лиге остао упамћен и као изузетно чврст, јак и тактички готово беспрекоран командант одбране, који је заједно у пару са Ријом Фердинандом (којег је и побиједио у полуфиналу овог такмичења) чинио зид "црвених ђавола" у годинама доминације на крау прве и почетком друге деценије 21. вијека.

Наравоученије, историја и резултати се не могу прекрајати, колико год се навијачи из града Битлса јако трудили посљедњих година...