latinica  ћирилица
22/10/2020 |  13:37 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

ВСТС: Судије и тужиоци се не оцјењују у овој години

Високи судски и тужилачки савјет данас је једногласно донио одлуку да се судије и тужиоци оцјењују за 2019. годину према ранијим критеријумима, док се за 2020. неће оцјењивати.
Високи судски и тужилачки савјет - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјетФото: РТРС

Оваква одлука је донесена због ванредних околности узрокованих пандемијом вируса корона.

Високи судски и тужилачки савјет скренуо је пажњу предсједницима судова и главним тужиоцима да раде на томе да се морају остварити радни резултати у максималном обиму.

ВСТС је донио одлуку да ће надлежна комисија убрзано радити на изради нових критеријума за оцјењивање за 2021, до краја ове године.

Прије доношења одлука вођена је расправа током које је члан Вијећа Махмут Шврака рекао да је за њега мање зло да се "људи оцијене за потребе именовања".

- Можемо донијети одлуку да се не оцјењују, али ће 2021. бити још гора и шта ћемо онда у 2022? Нећемо имати оцијењене носиоце правосудних функција. У Републици Српској су за прва три мјесеца тужилаштва донијела 1.010 мериторних одлука, а за ова три мјесеца од априла до јуна 680. Сви ће имати норму од сто одсто. Тужилаштва ће сигурно испунити своју норму, јер ја већ имам податке за то. Најгора је солуција да се не оцијене, јер ће се некад појавити људи који ће тражити оцјене - сматра Шврака.

Члан ВСТС-а Горан Незировић предложио је да се не пожурује са коначном одлуком, те да се покуша направити пресјек и да се види експериментално колику норму су судије оствариле, како би видјели до којих ће резултата доћи.

Приједлог предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије био је да се не оцјењују због ванредне ситуације.

- Немогуће је да направимо поштен систем оцјењивања и боље је да их не оцјењују - рекао је Тегелтија.

Према статистичким подацима, у овој години су за девет мјесеци тужилаштва у БиХ имала мањи учинак за 12 одсто у односу на исти период прошле године, док су судови имали 20 одсто мање ријешених предмета него лани.