latinica  ћирилица
22/10/2020 |  15:35 | Аутор: СРНА

Азербејџан: Нећемо пристати на референдум у Нагорно-Карабаху

Азербејџан никада неће пристати да буде одржан референдум о самоопредјељењу области Нагорно-Карабах, изјавио је азербејџански предсједник Илхам Алијев.

Он је у интервјуу за јапански лист "Никеј" рекао да неће бити референдума у Нагорно-Карабаху, те да на то Баку није пристао током преговора нити ће сада пристати.

- Неће бити референдума у Нагорно-Карабаху. Никада нећемо пристати на то. Нисмо пристали током преговора, а сада то не долази у обзир након што смо вратили контролу над већином територије - истакао је Алијев.

Алијев је нагласио да је право на самоопредјељење важан вактор међународног права, али да не треба да нарушава територијални интегритет Азербејџана.

Према ријечима Алијева, "Јермени су већ искористили право на самоопредјељење и имају независну државу Јерменију", пренио је ТАСС.

Москва је посредовала хуманитарном примирју, које је ступило на снагу у подне 10. октобра, али је прекршено. Министри спољних послова Јерменије и Азербејџана су касније прогласили ново примирје у поноћ 18. октобра, али су се сукоби наставили, као и оптужбе зараћених страна у вези са кршењем договореног прекида ватре.

Сукоби у Нагорно-Карабаху, области у којој живе етнички Јермени, али која територијално припада Азербејџану, ескалирали су 27. септембра и од тада су обје стране пријавиле жртве, укључујући цивилне.