latinica  ћирилица
22/10/2020 |  16:07 ⇒ 16:08 | Аутор: Б92

Нијемци о Звезди: Богата прошлост и тренер с великим именом

Да ли је славна прошлост проклетство или благослов за Црвену звезду, питају се њемачки новинари уочи вечерашње утакмице шампиона Србије и Хофенхајма.

Посебно их интересује – тренер Дејан Станковић.

- Црвена звезда из Београда живи од богате прошлости и тренера са великим именом - пише Хајлбронер штиме.

Њемачки лист подсјећа да је Дејан Станковић петнаест година био велика звијезда италијанске Серије А, да је играо за Лацио из Рима и Интер из Милана, са којим је 2010. године освојио Лигу шампиона.

- Од децембра је тај 42-годишњак тренер Црвене звезде из Београда. А увијек када се спомене име тог клуба, најкасније након двије реченице слиједи додатак: "побједник Купа европских шампиона 1991. године". Од тада је прошло 29 година. Годину дана касније рођена је Лига шампиона у којој не играју само шампиони, већ из године у годину и други велики клубови. Да ли је славна прошлост проклетство или благослов за Црвену звезду?

- Желимо да се наше име поштује широм Европе - каже Станковић.

Лист преноси да су тренер Хофенхајма Себастијан Хенес и његов тим интензивно анализирали видео-снимке са утакмицама противника.

- Видјели смо да се састајемо са јаком екипом - каже Хенес. А на то Станковић вјешто одговора и улогу фаворита препушта Хофенхајму.

- Желимо да играмо без притиска. Немамо шта да изгубимо - јасан је Србин.

Тренер Себастијан Хенес жели да испише историју.

- Хоћемо да будемо први у историји клуба којима је пошло за руком да прођу групну фазу. У групи желимо да докажемо да на нас треба рачунати и зато је побједа веома важна - нагласио је Хенес.

Спортски магазин Кикер подсјећа да на самом почетку сезоне Хофенхајм има проблем са недостатком играча.

- Из различитих разлога тренеру недостаје чак шест одбрамбених играча. Ермин Бичакчић (операција лигамента кољена) и Константинос Стафилидис (операција рамена) изостају на дуже вријеме. Обојицу Хофенхајм није пријавио за европско такмичење. Холанђанин Џошуа Бренат такође није дио двадесетпеточлане екипе. А поред голгетера Андреја Крамарића и двојица дефанзиваца Касим Адамс и Павел Кадерабек су у корона-карантину и до даљњег не могу да играју. Да ствар буде још гора, изостаје и капитен Бењамин Хибнер (повреда лигамената лијевог стопала) - наводи лист.

У извјештају на интернет-порталу њемачког јавног сервиса SWR подсјећа се да Хофенхајм у четвртак (22.10.) игра против српског шампиона Црвене звезде из Београда, без гледалаца.

А пред утакмицу је, преноси SWR, нарочито мотивисан нови играч Хофенхајма, 25-годишњи Србин Мијат Гаћиновић.

SWR преноси његову изјаву из интервјуа који је објављен на страници клуба:

- Европска лига је моје омиљено такмичење. Веома се радујем. Са Ајнтрахтом из Франкфурта сам сакупио одлична искуства- рекао је Гаћиновић.