latinica  ћирилица
22/10/2020 |  16:45 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Вишковић: Све одлуке Републичког штаба утемељене на закону

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Српцу да Републички штаб за ванредне ситуације ништа не ради без законског упоришта.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је, одговарајући на питање новинара какво законско упориште има Републички штаб за ванредне ситуације за доношење мјера, попут ношења заштитне маске и кажњавања људи који то не раде, рекао да се примјењују Закон о јавном реду и миру, Кривични законик Републике Српске, Закон о заштити здравља становништва и Закон о прекршајној казни.

- Они који ово критикују ништа друго и не раде, него критикују. Нажалост, критикују људи који су неком периоду обављали функције министара или неке друге, а који би требали знати основна права - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је прије доласка у Србац о овој теми одржао састанак са предсједником Уставног суда Републике Српске Џерардом Селманом, министром правде Републике Српске Антоном Касиповићем и генералним секретаром Владе Републике Српске Синишом Караном.

- Све одлуке које доноси Републички штаб за ванредне ситуације утемељене су на закону - истакао је Вишковић.

Вишковић је позвао грађане Републике Српске да не насједају на спекулације у вези са овим питањем јер могу бити санкционисани - ни криви ни дужни.

Он је апеловао на грађане Републике Српске да се придржавају мјера Републичког штаба и Института за јавно здравство Републике Српске.

- Тренутно нема лијека, нити вакцине против вируса корона и једини начин заштите здравља становништва је дистанца, хигијена и заштитна маска - поручио је Вишковић.