latinica  ћирилица
22/10/2020 |  17:00 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Савчић: Борци Шесте санске и народ Санског Моста заслужују свако поштовање

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас да Шеста санска бригада и њени борци, али и народ Санског Моста, заслужују свако поштовање и пажњу због онога што су учинили у минулом одбрамбено-отаџбинском рату у борби за слободу српског народа и очување територије Српске и вјековних српских крајева.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

- Јавности Републике Српске можда је непознато да је на простору Санског Моста читав минули одбрамбено-отаџбински рат живјело неколико хиљада Бошњака, тадашњих Муслимана, који апсолутно нису имали било каквих непријатности, нити су били изложени било каквој опасности, бар они који нису узели пушке у руке и нису угрожавали слободу српског народа - рекао је Савчић у Оштрој Луци.

Савчић је нагласио да је и тај податак разлог да се сви са поштовањем и достојанством опходе и према данашњој општини Оштра Лука и њеном становништву.

- То су наши саборци и суграђани који су до 10. окторба /1995. године/ живјели на територији Санског Моста. Шеста санска бригада је једна од најбољих бригада Војске Републике Српске која је од 1991. бранила бившу државу, њену територијалну цјелокупност и интегритет све до посљедњих дана - навео је Савчић.

Он је истакао да је имао прилику да посљедње мјесеце рата проведе управо са борцима Шесте санске бригаде у борбама од Грмеча и Корчанице, до Усораца и Приједора.

- Добро познајем и борачки састав и борбене квалитете Шесте санске бригаде и ово је само један скроман начин да се одржи сјећање на ту славну јединицу и њене борце, а брига оних који данас обављају најодговорније дужности у Републици Српској мора бити стална и непрекидна да сви прпадници војске и полиције живе животом достојним човјека и да имају приоритет у само једном питању, а то су брига, поштовање и обезбјеђење услова да раде и живе од свога рада - поручио је Савчић.

Предсједник Борачке организације општине Оштра Лука Јанко Стојнић рекао је да су борци из овог краја били храбри и пожртвовани и да су на крају рата доживјели трагедију да остану без своје матичне општине, од чијег дијела је на територији Републике Српске формирана данашња општина Оштра Лука.

- Погинулим саборцима дио дуга одужили смо на начин да смо у свим мјесним заједницама подигли спомен-обиљежја, централно је у центру општине и изграђена је спомен-соба - истакао је Стојнић.

Замјеник начелника општине Оштра Лука Драган Мастикоса рекао је да је Шеста санска пјешадијска бригада формирана 17. септемрба 1991. и да је кроз бригаду прошло око 6.500 бораца, од којих је погинуо 471, а 34 се воде као нестали.

- Прошла је готово сва ратишта. Стицајем околности, Сански Мост је пао, а дио територије је припао Републици Српској. Оштра Лука је четвртина некадашње општине Сански Мост - додао је Мастикоса.

Мастикоса је подсјетио да је изградња спомен-собе за погинуле борце Шесте санске бригаде почела још 2007, а завршена је прије двије године.

- Уређена је и заслужују је и борци и ово мјесто. Захвални смо и општини, и Влади, и Борачкој организацији Републике Српске што смо могли да је направимо како доликује - истакао је Мастикоса.

Спомен-соба и архив Шесте санске бригаде налазе се у новоизграђеном вишенамјенском објекту вриједном пола милиона КМ, од чега је из буџета општине обезбијеђно 300.000 КМ, а из буџета Републике Српске 200.000 КМ кроз Владин програм финансирања приоритета.