latinica  ћирилица
22/10/2020 |  18:21 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Редари у трговинама убудуће контролишу ношење маски

Влада Србије усвојила је на сједници измјене Уредбе о мјерама за спречавање и сузбијање вируса короне, која подразумијева да ће трговински објекти убудуће ангажовати лице које ће бити одговорно за поштовање мјере ношења личних заштитних маски.

Овом уредбом се прописује обавеза за предузетнике који обављају дјелатност у области трговине на мало, у трговинским центрима и сличним објектима, да на видном мјесту поставе обавјештење о обавезном ношењу личних заштитних маски.

Увојена је и Уредба о условима и критеријумима усклађености државне помоћи кроз докапитализацију учесника на тржишту ради отклањања поремећаја у привреди проузрокованих епидемијом заразне болести ковид 19, саопштено је из Владе Србије.

Ова мјера је превасходно намијењена подизању ликвидности учесника на тржишту путем докапитализације, као једним од инструмената државне помоћи.

Овом уредбом ближе се уређују услови и критеријуми за оцјену усклађености државне помоћи која се додјељује кроз докапитализацију учесника на тржишту, а који се суочавају са финансијским потешкоћама због епидемије.

Имајући у виду економску неизвјесност узроковану пандемијом заразне болести, Влада Србије је истакла да држава мора да посједује одговарајуће механизме за благовремено дјеловање, с циљем очувања економске стабилности и одржавања привредних активности.

Влада Србије, у оквиру кампање за подизање свијести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије, обезбиједила је 180.000 евра у динарској противвриједности за најуспјешнијих девет градова, градских општина и општина, у оквиру наградне игре "Узми рачун и победи 2020".

Овај наградни фонд биће додијељен 2021. године најбоље пласираним градовима и општинама, преко Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије.