latinica  ћирилица
23/10/2020 |  08:19 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Трамп најавио вакцину, Бајден криви Трампа за смрт 220.000 Американаца

Друга и посљедња предсједничка дебата Доналда Трампа и Џоа Бајдена у САД одржана је ноћас на универзитету Белмонт у Нешвилу.

Трамп је за кризу са вирусом корона оптужио Кину најављујући да ће ускоро до Американаца стићи вакцине, док је Бајден рекао да је Трамп крив за смрт 220.000 Американаца и да зато не заслужује да буде на челу нације.

Они су се спорили и око одговора САД на климатске промјене, а исказали су велике несугласице око будућности нафтне индустрије.

Кандидатима је у Нешвилу у држави Тенеси постављено питање шта ће урадити у борби против климатских промјена.

- Волим екологију - рекао је Трамп, указујући на савезни програм за садњу стабала и смањења емисија угљен-диоксида. Међутим, он је напоменуо да не жели да нашкоди фирмама како би помагао екологији.

Бајден је навео да је његов план транзиција на више еколошку економију којом ће бити формирана додатна радна мјеста и подстакнута привреда.

Према његовим ријечима, глобално отопљавање је егзистенцијална пријетња по човјечанство и да има моралну обавезу да се бори против климатских промјена.

Посљедња предсједничка дебата одвијала се у седмици у којој су објављени компромитујући докази са лаптопа Бајденовог сина Хантера, а који оптужују бившег потпредседника за лажи и корупцију и примање милиона долара од послова које је његов син уговарао са бизнисменима из Украјине, Казахстана и Кине.

Демократе тврде да је то све дио руске пропаганде. Трамп је то истицао и током дебате, али је Бајден одбацивао те наводе.

- Оставили су ми хаос, након што сам преузео дужност - поручио је Трамп америчкој јавности истичући да је због његовог односа са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном избјегнут рат.

Бајден је упозорио Русију и Кину да ће "платити цијену" због мијешања у предизборни процес у САД. Трамп је рекао да је Бајден од Русије добио 3,5 милиона долара и да ће једном морати да објасни зашто је добио тај новац.