latinica  ћирилица
23/10/2020 |  08:19 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Нови Сад: "Тамбурица фест" у мултимедијалном формату

Овогодишњи свјетски фестивал тамбурашке музике "Тамбурица фест 2020" почиње данас у потпуно новом формату.
Нови Сад - Свјетски тамбурашки фестивал "Тамбурица фест" - Фото: СРНА
Нови Сад - Свјетски тамбурашки фестивал "Тамбурица фест"Фото: СРНА

Тринаести "Тамбурица фест" биће одржан као мултимедијална манифестација и у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, саопштили су организатори.

До недјеље, 25. октобра, наступиће тамбурашки састави из Србије, Мађарске, Словеније, Хрватске и Црне Горе.

Тамбураши ће музицирати са својих дестинација, из својих градова а све ће бити уживо преношено путем лајв стриминга.

Фестивал ће бити преношен и интернетом путем друштвених мрежа и телевизијског преноса јавних сервиса, Радио-телевизије Србије, Радио-телевизије Војводине и Радио-телевизије Републике Српске.

Новосађани ће наступе мајстора пера и жице моћи да прате на великим лед екранима постављеним на Сунчаном кеју крај купалишта "Штранд", на Дунаву, као и на платоу испред Спортског и пословног центра Војводина.

Епитет "земља пријатељ фестивала" ове године понијела је Италија.

Уводне фестивалске вечери уз промоцију богате историје и културе Апенинског полуострва наступиће и чувени тенор Матија Занети.

"Тамбурица фест 2020" званично ће отворити Карло Ло Кашо, амбасадор Италије у Србији, такође у живом преносу.

Директор фестивала Јован Пејчић рекао је да су организатори, у складу са развојем нових технологија, али и условима пандемије, одлучили да у оквиру креативних музичких индустрија наставе са очувањем и промоцијом богате традиције.

- Наш циљ је неговање културне баштине па је овогодишњи фестивал организован заправо по иновативном концепту промоције тамбурашке праксе - додао је Пејчић.

Он је истакао да је овогодишњем фестивалу у првом плану, као друштвено одговорном удружењу, здравље учесника и публике.

- Тако ће тамбурашки оркестри музицирати у својим градовима и државама, а љубитељи и поштоваоци тамбурашке музике, како код нас и у региону, тако и у било ком крају света, безбедно пратити пренос уживо путем интернета - рекао је Пејчић.

Током гласања чланови стручног жирија ће се из својих земаља јављати у лајв стримингу и саопштавати оцјене.

Послије тога ће и извођачи и публика истовремено сазнати ко је побједнички оркестар и ко су најуспјешнији инструменталисти.

Сва три фестивалска дана, четворочасовни програм садржаваће и ретроспективу најзначајнијих ревијалних концерата на "Тамбурица фесту" у претходних неколико година.

Ријеч је о наступима Жељка Бебека, Лепе Брене, Жељка Самарџића и других соло музичких звијезда са тамбурашким оркестрима.

У јединственој тамбурашкој променади биће представљена културно-туристичка понуда Новог Сада, као и најзначајнија мјеста и споменици у част тамбураша и пјесника.